Nintendo baš nema sreće: Nakon gomile korisničkih podataka procurili i kodovi prototipa nekih od najpoznatijih igara

Iz Nintenda se zasad nisu službeno oglasili o posljednjem sigurnosnom propustu, no sigurno ne promatraju mirno što se događa s kodom popularnih videoigara.

Martina Čizmić | 27.07.2020. / 08:46

Nintendo (Foto: AFP)

Japanski Nintendo posljednjih mjeseci muku muči sa sigurnošću svojih sustava. Prvo su hakeri upali u njihovu bazu korisničkih podataka i ugrozili stotine tisuća korisničkih računa diljem svijeta.

Sad je objavljeno kako su im tijekom svibnja hakeri upali u sustav i "ukrali" velike količine izvornog koda videoigara koje nikad nisu ugledale svjetlo dana, ali su bile temelj za razvoj nekih od najpoznatijih Nintendovih videoigara.

Nintendo Switch Lite Nintendo priznao: Računi 300 tisuća korisnika Switcha su hakirani

Prema informacijama koje su se pojavile na internetu, hakeri su ukrali izvorni kod korišten za izradu prototipa videoigara poput Super Mario, Star Fox, ali i Legend of Zelda.

 

 

Iako su se originalne igre pojavile na tržištu prije više godina, pa je vrijednost koda i prototipa više u povijesnom značaju nego u ekskluzivnosti, ipak mogu otkriti kako su te poznate i omiljene videoigre mogle izgledati, odnosno što je tijekom produkcije "izbačeno", a što "dodano".

Ljubitelji Nintendovih videoigara znali su upozoravati kako se pojedini likovi u nekim igrama čine jako poznati, kao da su reciklirani, što bi kod koji sad kruži internetom mogao i pokazati.

Slika nije dostupna Biste li platili više od 100 tisuća dolara za videoigru staru 35 godina koju nitko nikad nije igrao?

Iz Nintenda se zasad nisu službeno oglasili o posljednjem sigurnosnom propustu, no sigurno ne promatraju mirno što se događa s kodom popularnih videoigara. Taj kod je možda desetljećima star, ali je još uvijek nečije intelektualno vlasništvo pa je samo pitanje vremena kad će biti uklonjen s većine stranica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti