Japanski Nintendo posljednjih mjeseci muku muči sa sigurnošću svojih sustava. Prvo su hakeri upali u njihovu bazu korisničkih podataka i ugrozili stotine tisuća korisničkih računa diljem svijeta.

Sad je objavljeno kako su im tijekom svibnja hakeri upali u sustav i "ukrali" velike količine izvornog koda videoigara koje nikad nisu ugledale svjetlo dana, ali su bile temelj za razvoj nekih od najpoznatijih Nintendovih videoigara.

Prema informacijama koje su se pojavile na internetu, hakeri su ukrali izvorni kod korišten za izradu prototipa videoigara poput Super Mario, Star Fox, ali i Legend of Zelda.

 

 

Iako su se originalne igre pojavile na tržištu prije više godina, pa je vrijednost koda i prototipa više u povijesnom značaju nego u ekskluzivnosti, ipak mogu otkriti kako su te poznate i omiljene videoigre mogle izgledati, odnosno što je tijekom produkcije "izbačeno", a što "dodano".

Ljubitelji Nintendovih videoigara znali su upozoravati kako se pojedini likovi u nekim igrama čine jako poznati, kao da su reciklirani, što bi kod koji sad kruži internetom mogao i pokazati.

Iz Nintenda se zasad nisu službeno oglasili o posljednjem sigurnosnom propustu, no sigurno ne promatraju mirno što se događa s kodom popularnih videoigara. Taj kod je možda desetljećima star, ali je još uvijek nečije intelektualno vlasništvo pa je samo pitanje vremena kad će biti uklonjen s većine stranica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju