Nitko ne poklapa slušalicu šefu tvrtke vrijedne 3 bilijuna dolara: Svakog dana zove direktore i postavlja im 2 ključna pitanja

Dnevno razgovara s dva direktora ili uspješne osobe iz svijeta biznisa, sporta i slično te im postavlja dva ključna pitanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2024. / 15:29

Satya Nadella (Foto: Afp)

Satya Nadella je najzaslužnija osoba za veliki uspon Microsofta posljednjih godina. Tržišna vrijednost kompanije danas je veća od 3 bilijuna dolara, a s obzirom na to da ulažu veliki novac u umjetnu inteligenciju, nije teško pretpostaviti kako bi u budućnosti ta vrijednost mogla rasti i dalje.

Mustafa Suleyman Microsoft povukao veliki potez koji dovoljno govori o njihovim ambicijama na tržištu

Jedan od razloga uspjeha izvršnog direktora tvrtke, kako su objasnili na Fortuneu, jest i u networkingu, odnosno povezanosti s drugim direktorima i utjecajnim i uspješnim osobama, ne isključivo iz tehnološke industrije. Nakon što dan započne u teretani i “vježbanjem zahvalnosti”, Nadella svakog dana nazove barem dva direktora ili utjecajne osobe, a kako je riječ o čovjeku koji vodi tako veliku tvrtku, jasno je da mu nitko neće poklopiti slušalicu, već će rado porazgovarati s izvršnim direktorom Microsofta. Kao primjer na ovom portalu naveli su kako istog dana može nazvati izvršnog direktora AI kompanije Perplexity Aravinda Srinivasa te bivšeg trenera NFL momčadi Seattle Seahawks Petea Carolla.

Pored klasičnih tema o tome što ima novo, kako zdravlje i slično, Nadella je posebno fokusiran na dvije stvari kada razgovara s utjecajnim i moćnim osobama. Prva se odnosi na daljnje širenje njegove mreže kontakata, a druga na potencijalne kompanije i tehnologije u koje bi Microsoft mogao uložiti ili ih jednom možda i preuzeti. Zato im postavlja dva ključna pitanja.

Prvo pitanje koje im postavlja jest: Oko kojih ste novih startupova uzbuđeni?. Zahvaljujući odgovorima na to pitanje, Nadella može pratiti sve trendove u industriji te na vrijeme, odnosno prije većine konkurenata može saznati za tvrtke koje razvijaju tehnologije od kojih bi i Microsoft mogao imati koristi. Dovoljno je samo pogledati koliko je tvrtka profitirala ranom investicijom i daljnjom suradnjom s OpenAI-jem, trenutačno jednim od najvrjednijih startupova na svijetu. Morate biti otvoreni prema činjenici da su, na kraju dana, partnerstva jedini način napretka, komentirao je prije pola godine Nadella suradnju s Altmanovom tvrtkom.

Sam Altman Kakav ambiciozan plan: Sam Altman traži investicije u AI od nevjerojatnih 5 do 7 bilijuna dolara

Drugo je pitanje također zanimljivo: Koje ste nove ljude upoznali, a koje bi bilo dobro poznavati?. Izvršni direktor Microsofta tako širi svoju mrežu poznanstava te malo po malo priprema teren za neke buduće potencijalne poteze koje bi mogao povući, a od kojih bi Microsoft mogao imati velike koristi.

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti