Norvežani tvrde da su pronašli dokaz da cjepivo AstraZenece stvara krvne ugruške i uzrokuje krvarenje

Ne vidim drugi razlog osim da je to zbog cjepiva. Imali smo teoriju da je riječ o jakoj reakciji imuniteta koja nastaje nakon primanja cjepiva i sad smo došli do zaključka da je to doista tako, kaže Pal Andre Holme iz bolnice Rikshospitalet.

Branimir Vorša | 19.03.2021. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon brojnih prijava slučajeva zgrušavanja krvi kao posljedice primanja AstraZenecina cjepiva protiv COVID-19, 20 zemalja prestalo je procjepljivati stanovništvo tim cjepivom, uključujući Njemačku i Francusku, lidere Europske unije. Neke su od njih u međuvremenu nastavile s njegovim korištenjem nakon poruka Europske agencije za lijekove o sigurnosti tog cjepiva.

S druge strane, skupina norveških stručnjaka tvrdi da je pronašla mehanizam iza simptoma koji su izazvali uzbunu zbog cjepiva AstraZenece. Prema njihovim riječima, cjepivo pokreće jaku reakciju imuniteta koja dovodi do rijetke kombinacije stvaranja krvnih ugrušaka i snižene razine trombocita u krvi.

Uzrok stanja naših pacijenata sad je otkriven, ističe Pal Andre Holme iz bolnice Rikshospitalet za lokalni norveški list Vardens Gang.

U navedenu bolnicu primljeno je troje zdravstvenih djelatnika s teškim oblikom zgrušavanja krvi nakon primanja cjepiva AstraZenece. Rečeno je da su razvili krvne ugruške na neuobičajenim mjestima i po svim dijelovima tijela, poput trbuha i mozga. Isto tako, kod njih je zabilježen i pad razine trombocita te spontano krvarenje. Jedan od tih djelatnika preminuo je u ponedjeljak, ubrzo po dolasku u bolnicu.

Ne vidim drugi razlog osim da je to zbog cjepiva. Imali smo teoriju da je riječ o jakoj reakciji imuniteta koja nastaje nakon primanja cjepiva i sad smo došli do zaključka da je to doista tako, kaže Holme.

Pronađena su i specifična antitijela protiv trombocita koja pridonose potvrdi te teorije.

Primamo cjepivo kako bismo pokrenuli reakciju imuniteta prema onom od čega se želimo obraniti. Nakon toga razvijaju se, između ostalog, i antitijela. Neka od tih antitijela onda mogu reagirati tako da aktiviraju trombocite, kao u ovim slučajevima, te uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka, pojasnio je Holme.

Otkriće norveškog tima u potpunoj je suprotnosti otkriću Europske agencije za lijekove (EMA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje su cjepivo AstraZenece ocijenile sigurnim te da korist od njega premašuje rizike.

U međuvremenu je u bolnicu Rikshospitalet primljeno još dvoje pacijenata sa simptomima krvnih ugrušaka i krvarenja u četvrtak.

Norveški nacionalni institut za javno zdravstvo provest će svoje istraživanje kako bi otkrio može li još pobliže otkriti uzrok tih nuspojava.

U Norveškoj je cijepljenje cjepivom protiv COVID-19 AstraZeneca obustavljeno.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti