Nova gaming baza u Novskoj prva je takva u ovom dijelu Europe

U jeku rasta gaming industrije u Novskoj se gradi nova baza. Otkrivamo kako će izgledati prvi gaming kampus u Hrvatskoj, koji će se prostirati na 80 tisuća četvornih metara.

Ivan Forjan | 30.01.2020. / 21:31

Galerija

Idejni projekt gaming kampusa je gotov, a u njemu će biti studentski i učenički dom, poduzetnički inkubator, fakultet, menza i kao kruna svega - arena za odigravanje turnira u elektroničkom sportu.

Slično jednom svemirskom letećem objektu koji će biti spušten unutar samog kampusa, u sredini. Futuristički će izgledati, imat će četiri tisuće mjesta, ali će zapravo biti poduzetnički inkubator za esport, opisuje projekt Mario Čelan iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

Mario i njegova ekipa prve lopate očekuju za godinu dana, a za sve će trebati oko 50 milijuna eura. Od Vlade će tražiti da projekt postane strateški važan. Za to vrijeme povlače novac iz EU fondova i opremaju postojeći inkubator. Neke od skupih igračaka stigle su prije nekoliko dana.

Ovo je virtualni simulator koji se vrti za 720 stupnjeva, tu se simulira vožnja, letenje. Ja kao game developer mogu razviti igru i direktno ju isprobavati na ovom simulatoru, pa onda popravljati greške, vidjeti što ne valja, dok finalni proizvod ne bude gotov, objašnjava jedan od uređaja Kristijan.

Sve uređaje gameri će moći koristiti za testiranje svojih igara. Pravi hit bit će artiljerijski top, a sva oprema, uključujući top, vrijedna je više od milijun eura. Mi kao developeri razvijamo svijet po kojem se ti možeš kretati, a ona se u tom simulatoru kreće u tom svijetu. Na naočale vidi što se događa, predstavlja Kristijan uređaj za virtualnu stvarnost.

Uvjeti koje gameri imaju u Novskoj ne postoje u ovom dijelu Europe. Podržat će ih i Vlada s 50 milijuna kuna. Ministar gospodarstva Darko Horvat siguran je da će velik dio tih sredstava otići u ruke gamerima, ali i da će biti nekoliko puta iskorištena.

Gaming industrija među najbrže je rastućima u svijetu. Jedan uloženi dolar u nju stvara novih pedeset.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti