Gradi se arena za natjecanje u elektroničkom sportu u Novskoj

Gejming industrija nezaustavljivo raste u Novskoj. Nakon što su pokrenuli radionice za gejmere, izgradili poduzetnički inkubator i uvrstili gejming u školski program, idu i korak dalje. Planiraju izgraditi arenu za natjecanja u elektroničkom sportu.

Ivan Forjan | 25.12.2019. / 22:34

Galerija

Prva e-sport arena u Hrvatskoj neće biti u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku, već na putu od Novske do Jasenovca. Zemljište je spremno, a na nekoliko tisuća četvornih metara kroz dvije godine niknut će cijeli gejming kampus.

"Arena će imati 4 tisuće mjesta i sav potreban sadržaj za komentatore, natjecatelje, cijelu tu ideju uzimamo od već postojećih, iz Južne Koreje", opisuje projekt Mario Čelan iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

Novac će osigurati iz EU fondova, a računaju i na podršku države. Treba im 30 milijuna eura. Osim arene, gradili bi se i studentski dom te poduzetnički inkubator.

"Ni želimo u konačnici tu dvoranu dati na upravljanje nekim od velikih igrača koji su u svijetu e-sporta, u kojem se već vrti više novaca nego na Wimbledonu“, objašnjava Čelan.

A gejmeri, koji na tečajevima u Novskoj marljivo uče izrađivati videoigre, jedva čekaju prve lopate. Predavač Dominik Cvetković uvjerava kako Hrvatska samo čeka tako nešto. „Ako ima e-sport arena same igre koje se rade u industriji, mogle bi se odmah i testirati na profesionalnim igračima“, dodaje.

Potencijal e-sporta prepoznao je i Nenad. Upisao je radionicu u Novskoj i razvio svoju igru u kojoj je moguće isprobati sve olimpijske sportove. „Bili smo s igrom na infogameru, tamo smo dobili jako dobre povratne informacije, bili smo nominirani za najbolji gameplay od indie igara“, kaže Nenad Fijala.

Industrija e-sporta, odnosno profesionalnih natjecanja u videoigrama, u svijetu na godinu zaradi 2 milijarde dolara. Svoje e-sport ekipe imaju čak i profesionalni klubovi, poput PSG-a. U to elitno društvo, uskoro ulazi i Novska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti