Australija će kazniti društvene mreže s do deset posto njihove godišnje dobiti, a direktore tih kompanija kažnjavat će zatvorom do tri godine ako nasilni sadržaj nije "ekspresno" uklonjen, kaže se u novom zakonu koji je parlament izglasao u četvrtak.

Novi je zakon odgovor na ubojstva koja su se dogodila na Novome Zelandu, gdje je ubojica usmrtio 50 ljudi u dvije džamije.

Napadač je uživo prenosio svoj napad na Facebooku, a korisnici su ga dijelili preko sat vremena prije negoli je uklonjen, što je australski premijer Scott Morrison nazvao neprihvatljivim.

Osumnjičeni Australac Brenton Tarrant (28), opsjednut nadmoćnošću bijele rase, suočen je s optužnicom za 50 ubojstava i 39 pokušaja ubojstava. Australac se prvi put na sudu pojavio 16. ožujka. Nije se izjasnio o krivnji niti je zatražio puštanje uz jamčevinu. Pred sud će ponovno izaći 5. travnja.

Važno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku kompanijama koje drže društvene mreže da očekujemo da će se njihovo ponašanje promijeniti, rekao je australski ministar komunikacija Mitch Fifield novinarima u Canberri.

Google je odmah odgovorio na novi zakon kazavši da "neće tolerirati teroristički sadržaj" na svojim platformama.

Predani smo biti predvodnici u razvoju novih tehnologija i standarda za identificiranje i uklanjanje terorističkog sadržaja, dodali su iz Googlea.

Facebook zasad nije komentirao novi zakon, no prošlog su tjedna poručili kako razmatraju ograničenja pristupa sadržajima koji se uživo prenose.

Ograničenja bi, među ostalim, ovisila o ranijim kršenjima njihovih standarda.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju