Novo lice na listi najbogatijih na svijetu: Ona je najmlađa milijarderka koja je sama zaradila svoj novac

Nakon što je njena kompanija Bumble nedavno izašla na burzu, bogatstvo Whitney Wolfe Herd premašilo je milijardu dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Forbes je nedavno objavio svoju godišnju listu milijardera na kojoj se nalazi više od 2770 osoba, od čega je njih skoro 500 prvi put ušlo o ovaj ekskluzivan klub. Vjerojatno najzanimljivija osoba na tom popisu novih milijardera je Whitney Wolfe Herd čije se bogatstvo povećalo nakon što je početkom godina kompanija koju je osnovala, Bumble, izašla na burzu. Mediji naglašavaju kako je ona najmlađa žena koja je sama zaradila milijardu dolara, odnosno novac nije dobila od nasljedstva ili npr. nakon razvoda.

Slika nije dostupna Forbes objavio popis najbogatijih ljudi na svijetu: “Broj milijardera je eksplodirao”

Priča Whitney Wolfe Herd prilično je neobična te uključuje optužbe za seksualno zlostavljanje i tužbe iz vremena dok je radila u Tinderu, a upravo joj je to (negativno) iskustvo pomoglo pri osnivanju vlastite aplikacije za upoznavanje Bumble. Također, za razliku od većine poslovanjaka i njenih kolegica i kolega na rukovodećim mjestima kompanija koji od 0 do 24 sata žive za posao, ona iznimno cijeni svoje privatno i obiteljsko vrijeme te, kako je naglasila u jednom intervjuu voli uzeti slobodna popodneva.

I prije osnivanja Bumblea Wolfe Herd imala je veliko iskustvo s aplikacijama za upoznavanje te je bila dio ekipa koja je osnovala Tinder. Kompaniju je napustila nakon neslaganja s ostalim direktorima kompanije (s jednim je bila i u vezi) te je podigla i tužbu za seksualno uznemiravanje. Iako je kompanija koja upravlja Tinderom Match Group demantirala njene optužbe, ipak joj je platila oko milijun dolara za nagodbu. Također, tada je bila i na meti online zlostavljača zbog kojih je morala ugasiti i svoj profil na Twitteru.

Kako je na svojoj koži osjetila zlostavljanje - negativnih iskustava imala je i kao tinejdžerica, odlučila je pokrenuti aplikaciju u kojoj će svu kontrolu imati isključivo žene te u Bumbleu samo one mogu započeti razgovor s drugim osobama.

Kompaniju je pokrenula uz pomoć ruskog investitora Andreya Adreeva koji je još ranije osnovao društvenu mrežu Badoo, no prije dvije godine prodao je svoje udjele u obje kompanije. Udio Whitney Wolfe Herd u Bumbleu iznosi 11,6 posto te je, nakon izlaska kompanije na burzu, njeno bogatstvo procijenjeno na oko 1,3 milijardi dolara. Također, i ona ima udio u Badoou, a te dvije aplikacije zajedno imaju oko 40 milijuna korisnika, od kojih 2,5 milijuna plaćaju pretplatu.

Novac (Foto: Thinkstock) Sprema se veliki udar na bogataše: Zakon "Neka milijarderi plate" uzeo bi im stotine milijardi dolara

Ona je jedna od 328 žena koje se nalaze na Forbesovoj listi milijardera, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada ih je na popisu bilo 241, a tri najbogatije žene na svijetu su Francoise Bettencourt Meyers, čiji je djed osnovao L`Oreal, Alice Walton, jedina nasljednica osnivača Walmarta te bivša žena Jeffa Bezosa MacKenzie Scott.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti