Novska će dobiti Centar gaming industrije - prvi takav u Europi!

Sami početak radova očekuje se do kraja 2024. godine.

Martina Čizmić | 17.01.2024. / 15:28

Centar gaming industrije u Novskoj (Foto: Tomislav Koran)

Novska je već sad svojim Poduzetničkim inkubatorom PISMO centar gaming industrije u Hrvatskoj, a i šire. No, danas su predstavili projekt centra gaming industrije koji će biti prvi takav centar u Europi. 

Kako je istaknuto na predstavljanju, radi se o projektu vrijednom 60 milijuna eura, koji provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA, a koji bi s realizacijom trebao započeti tijekom ove godine. 

Prema predstavljenom projektu, Centar gaming industrije u Novskoj uključivat će nekoliko objekata koji će biti izgrađeni na 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska. Zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studentskog doma od 5000 kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana. Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj. Mi smo prije nekoliko godina iskoristili priliku, i u našoj županiji razvili sasvim jednu novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru, izjavila je ravnateljica Regionalnog kooordiatora Sisačko – moslavačke županije Andreja Šeperac.

Spoznajući benefite gaming industrije, sredina koja je do 2018. godine bila neprepoznatljiva, danas je predvodnik digitalne transformacije, a projekt Centra gaming industrije vrijedan preko 50 milijuna eura rezultat je toga. U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 start up-ova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku, poručila je gradonačelnica Novske, Marija Kušmiš.

Ovo je sjajan projekt. U posljednje dvije godine, ishodovali smo svih 6 građevinskih dozvola, osigurali smo sredstva putem Fonda za pravednu tranziciju. Srednja škola Novska i Tehnička škola u Sisku imaju smjer za razvoj videoigara i smjer za robotiku. Nove industrije, nove tehnologije, novi su smjer za SMŽ. Očekujemo dolazak mladih i nova zapošljavanja. Ovo će biti i centar razvoja SMŽ. Čekamo odluku o financiranju, potom slijedi nabava i izgradnja, poručio je župan Ivan Celjak.

Za ovaj projekt koji je izradila tvrtka Trames d.o.o., ishodovano je svih šest građevinskih dozvola. Natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije spreman za Centar gaming industrije očekuje se u prvom kvartalu ove godine, a nakon toga i objava nabave za izvođača radova. Sami početak radova očekuje se do kraja 2024. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti