Stručnjaci za sigurnost često upozoravaju korisnike društvenih mreža da budu oprezni prilikom objave sadržaja, pogotovo privatnog sadržaja koji bi netko s lošim namjerama mogao iskoristiti za prevaru, krađu identiteta i slično. Problema možete imati čak i ako objavite najobičniji selfie. To je pokazalo istraživanje koje su proveli profesori i studenti odjela specijaliziranog za društvene mreže Sveučilišta u Indiani.

Selfie (Foto: Thinkstock) Otvoren "Youseum", mjesto gdje svi žele napraviti selfie

Njihovo je istraživanje obuhvaćalo Twitter, odnosno Muskovu platformu X, no problemi s krađom selfija, jasno, nisu ograničeni samo na tu mrežu. A i sama krađa selfija koji iskorištavaju za otvaranje novih profila na društvenim mrežama nije jedini problem. Naime, pronašli su više od tisuću AI botova, odnosno profila koji objavljuju sadržaj koji piše umjetna inteligencija te šire dezinformacije, linkove na prevarantske stranice itd.

Iako su i prije postojali brojni botovi koji su širili lažne vijesti i varali korisnike, s primjenom chatbotova poput ChatGPT-a situacija se prilično promijenila. Takvi su botovi sada postali uvjerljiviji, oni međusobno komuniciraju putem platforme X-a, prate se, dijele sadržaj drugih botova kako bi njihova aktivnost bila slična ljudskoj aktivnosti te kako bi njihov sadržaj imao što veći doseg. Kako se naglašava u istraživanju, u tome su itekako uspjeli pa je i stručnjacima danas sve teže prepoznati je li riječ o nekom programu baziranom na AI ili sadržaj objavljuju pravi korisnici.

Među inim, takvi botovi objavljuju i savjete oko kriptovaluta te pokušavaju prevariti ljude, odnosno uvjeriti ih da investiraju u neku lažnu kriptovalutu, a zabilježeni su i pokušaju krađe novaca iz kriptonovčanika.

Pored toga, botovi se upliću u konverzacije na ovoj platformi te šire lažne vijesti o temama poput američkih izbora (što je preko Atlantika uvijek osjetljiva i prilično vruća tema), zdravstva itd.

Umjetna inteligencija, ilustracija Sigurnosni stručnjaci upozoravaju: Nemojte vjerovati svemu što vam chatbotovi s umjetnom inteligencijom napišu

Kao jedan od glavnih zaključaka ovog istraživanja navodi se kako su ta otkrića o AI botovima samo vrh sante leda te da je broj malicioznih botova koji su napravljeni tako da ih je teško otkriti sigurno puno veći. Također, naglašava se i potreba borbe protiv takvih prevaranata, kao i donošenje odgovarajuće regulative.

Izvor: NY Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju