Otvoren "Youseum", mjesto gdje svi žele napraviti selfie

Youseum posjetiteljima omogućuje da budu sami svoji umjetnici, premda tipični influenceri svoje slike možda i ne smatraju umjetnošću.

Hina | 06.04.2022. / 08:11

Selfie (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

 Novi "muzej" selfieja otvoren u Švedskoj mijenja dosadašnje uzuse tako što posjetiteljima omogućuje da istodobno budu umjetnici i eksponati. Na zidovima novootvorenoga štokholmskog muzeja zanimljiva anglofonog naziva - Youseum, nema umjetničkih djela.

Umjesto toga, njegove svijetle prostorije služe kao zabavna pozadina za selfije ili videozapise posjetitelja.

Prvi selfie svemirskog teleskopa James Webb Pogledajte prvi selfie iz dubokog svemira: Malo je mutan, ali ima veliku važnost za znanstvenike

Možete snimiti cool slike i stvoriti cool sadržaj za svoj Instagram... Ovo je savršeno mjesto za TikTok, kaže menadžerica Sofia Makiniemi AFP-u dok s ponosom pokazuje "Emoji sobu" ispunjenu prepoznatljivim plavim i žutim kružićima, koji prikazuju nasmiješena i namrštena lica.

U ostalim prostorijama možete utonuti u mnoštvo mekanih pjenastih kuglica u boji slatkiša, zauzeti pozu pod neonskim svjetlima ili sjesti u golemu ružičastu ljuljačku te ondje napraviti novu profilnu sliku.

 

 

Ovdje imate prikladnu rasvjetu, TikTok glazbu, grickalice..., sve ono što svi volimo, kaže 18-godišnja Zeneb Elmani, koja je posjetila muzej s grupom prijatelja te dodaje da obožava njegovu atmosferu.

Makiniemi kaže da Youseum, koji se nalazi u trgovačkom centru, posjetiteljima omogućuje da budu sami svoji umjetnici, premda tipični influenceri svoje slike možda i ne smatraju umjetnošću.

To je interaktivni muzej u kojemu možete stvarati onakvu umjetnost kakvu sami želite vidjeti, rekla je.

Ghozali Ghozalu Nevjerojatna priča studenta: Četiri je godine snimao selfije, a sada ih prodaje kao NFT i zaradio je milijun dolara

Koncept Youseuma započeo je u Nizozemskoj. Ondje su već dva takva muzeja.

S obzirom na to da su društveni mediji sve prisutniji u našim životima, sve je veća i bojazan od opasnosti koje od njih dolaze, posebice zbog utjecaja na mentalno zdravlje mladih, osobito djevojaka.

To danas čini velik dio našega društvenog života, pa smo pomislili zašto ga ne pokušati učiniti kreativnijim, rekla je Makiniemi.

Premda starije generacije mogu ismijati zamisao o muzeju posvećenom praksi fotografiranja sebe samih, 70-godišnji profesor Bill Burgwinkle, koji je ondje bio u posjetu sa svojom nećakinjom tinejdžericom, kaže da bismo je trebali prihvatiti.

Slika nije dostupna Oppo najavio novu generaciju skrivene kamere za selfije

Mislim da je sada prekasno za zabrinutost. Jednostavno, svijet je danas takav, rekao je, dodavši kako mu se čini da takav muzej "ipak služi svojoj svrsi".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti