Odluka o TikTokovoj sudbini u SAD-u mogla bi biti donesena u najgore vrijeme

I Trump i kandidatkinja Kamala Harris koriste TikTok ne bi li doprijeli u kampanji do mlađih glasača pa će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati na odluke suda.

Martina Čizmić | 16.09.2024. / 13:30

TikTok (Foto: Afp)

 Predstavnici TikToka i predstavnici Ministarstva pravosuđa SAD-a sučelit će se u Washingtonu na saslušanju na kojem će se odlučivati o budućnosti te društvene mreže u SAD-u.

Podsjetimo, američka administracija donijela je zakon kojim bi se TikToku, koji je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, zabranilo djelovanje u SAD-u, ukoliko ne prijeđe u američke ruke. Iako je zakon donesen, još uvijek nije stupio na snagu, a ovo saslušanje moglo bi TikToku kupiti još malo vremena.

TikTok TikTok ima rezervni plan kako izbjeći gašenje u SAD-u?

Panel od tri suca američkog suda za žalbe, saslušat će izlaganja obje strane prije donošenja odluke. TikTok i ByteDance pozivaju se na slobodu govora te smatraju da je zakon neustavan i vodi "radikalnom udaljavanju od tradicionalnih vrijednosti koje karakteriziraju otvoreni internet".

S druge strane, Ministarstvo pravosuđa zagovara zabranu TikToka zbog, kako ističu, zbrinutosti za nacionalnu sigurnost i privatnost američkih korisnika, s obzirom na to da su njihovi podaci dostupni kineskim vlastima. Ako suci odluče u korist države, gotovo 170 milijuna američkih korisnika TikToka, moglo bi ostati bez omiljene platforme poslije 19. siječnja 2025. godine.

Suci bi trebali donijeti odluku od 6. prosinca, kako bi se ostavilo vremena za eventualne žalbe prije stupanja zakona na snagu. No, to znači da bi odluka trebala biti donesena usred kampanje za izbore za američkog predsjednika.

TikTok SAD podiže tužbu protiv TikToka zbog kršenja prava na privatnost djece

Podsjetimo, ideju o zabrani odnosno prodaji TikToka u američke ruke pokrenuo je bivši američki predsjednik i trenutni kandidat za Bijelu kuću, Donad Trump još 2020. godine. Iako je tad zagovarao da se TikTok proda američkim tvrtkama, sad je rekao da, ako bude izabran, "neće dopustiti da TikTok bude zabranjen".

S druge strane, aktualni predsjednik Joe Biden, prilikom dolaska u Bijelu kuću, pauzirao je odluku o prodaji TikToka, a ona se ponovno aktualizirala ove godine.

I Trump i kandidatkinja Kamala Harris koriste TikTok ne bi li doprijeli u kampanji do mlađih glasača pa će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati na odluke suda.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti