Održan dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC

Uloga HPC-a u rješavanju zahtjevnih izazova u znanosti i poslovanju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2023. / 09:59

Dan Hrvatskog centra kompetencija (Foto: Srce)

U Zagrebu je ovaj tjedan održan dan Hrvatskog centra kompetencija na kojem su se okupili brojni nacionalni i europski stručnjaci iz područja računarstva visokih performansi. Prilikom otvaranja događaja okupljene je pozdravio ravnatelj Srca Ivan Marić koji je istaknuo važnost računarstva visokih performansi za razvoj ne samo znanosti i gospodarstva, već i društva u cjelini.

Hrvatsko superračunalo, ilustracija - 1 Predstavljeno najjače superračunalo u Hrvatskoj nazvano po uglednom znanstveniku

Uslijedila su izlaganja na temu „HPC u Europi – stanje i planovi za budućnost“ koja su održale Klara Meštrović iz Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i Natalie Lewandowski iz High-Performance Computing Center Stuttgart, koordinatora projekta National Competence Centres in the framework of EuroHPC Phase 2 – EuroCC 2. Klara Meštrović je istaknula kako je EuroHPC JU u Europi na raspolaganje stavio sedam superračunala te da besplatan pristup tim računalima imaju korisnici iz akademske zajednice, javne uprave i industrije. Za potrebnu edukaciju o HPC-u i pomoć u prijavi za korištenje superračunala u Europi, ali i Hrvatskoj na raspolaganju stoje stručni timovi mreže nacionalnih centara kompetencije za HPC u više od 30 zemalja. Rad Hrvatskog centra kompetencija za HPC predstavilo je svih pet partnera iz Hrvatske te su svi naglasili prednosti rada na superračunalima koja u praksi ubrzavaju mnoge procese u istraživanju i olakšavaju inovacije.

Drugi tematski blok bio je posvećen primjeni HPC-a u praksi te su sudionici događaja iznijeli primjere iz prakse korištenja HPC resursa s kojima se, ne samo smanjuju troškovi, već i ubrzava proces istraživanja, neovisno o području u kojem se primjenjuje. U programu Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC održan je i okrugli stol „Uloga HPC-a u rješavanju zahtjevnih izazova u znanosti i poslovanju“ u kojem su sudjelovali dr. sc. Kristian Horvath iz DHMZ-a, prof. dr. sc. Josip Knezović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Klara Meštrović iz Zajedničkog poduzeća za europsko računalstvo visokih performansi, Luka Bilić iz Selvite d.o.o. te Emir Imamagić iz Srca, a moderirao ga je zamjenik ravnatelja Srca Dobriša Dobrenić.

Prof. dr. sc. Josip Knezović s FER-a istaknuo je ulogu FER-a u projektu European Processor Initiative (EPI), kojim će se izraditi novi procesor opće namjene za buduća europska superračunala. Vezano uz potrebe formalnog obrazovanja novih studentskih generacija o HPC tehnologiji prof. dr. sc. Josip Knezović smatra da bi zbog svoje opće namjene i interdisciplinarne primjene, edukaciju o primjeni HPC-a trebalo uvesti i u brojnim drugim područjima, odnosno fakultetima.

Dr. sc. Kristian Horvath objasnio je kako napredni HPC sustavi pomažu u proučavanju klime na primjerima korištenja superračunala od strane DHMZ-a u zadnjih 30-ak godina. Podatke dobivene s novih meteoroloških senzora DHMZ će učiniti javno dostupnima te tako omogućiti istraživanja nad tim podacima i subjektima izvan DHMZ-a . Luka Bilić je rekao kako industriji lijekova uvijek treba dodatnih HPC resursa u radu na velikim istraživanjima te da klijenti imaju sve više potreba, pogotovo prilikom stvaranja novih lijekova što je vrlo kompleksan i skup proces, i zato je važno da im na raspolaganju stoje superračunala.

Kvantno računalo, ilustracija Google tvrdi da je njegovo novo superračunalo srušilo sve rekorde, ali stručnjaci su skeptični

Klara Meštrović iz EuroJHPC JU je dodala da će od iduće godine u okviru EuroHPC JU-a biti na raspolaganju još novih superračunala, pri čemu će neka biti specijalizirana za kvantno računarstvo i aplikacije iz područja umjetne inteligencije te da će se otvoriti nova vrsta poziva za područje umjetne inteligencije.

Svi su se složili da je neiskorišteni HPC resurs najskuplji resurs, stoga je važno poticati akademsku zajednicu, javnu upravu i gospodarstvo na korištenje hrvatskih i europskih superračunala, a inicijativa poput EuroHPC JU, ali i kontinuirana potpora nacionalnih centara kompetencija za HPC je ključna i nužna.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti