Oluja zbunila i robotaksije: Ušli su u ograđeni prostor pa se zapetljali u trake i kablove

Robotaksiji, čini se, nisu trenirani za ovakve iznenadne i rijetke situacije kada se ceste ograđuju trakama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2023. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robotaksiji Cruisea već neko vrijeme prevoze putnike cestama San Francisa, a iako s njima do sada nisu zabilježeni teške nesreće, vozila su u nekoliko navrata ipak imala tehničkih problema i izazvala popriličan kaos na cestama. U nekoliko navrata znali su se zaustaviti u traci za autobuse tako da se busevi nisu mogli zaustaviti, a ponekad su se zaustavili nasred ceste upalivši sva 4 žmigavca itd.

Slika nije dostupna Zbog robotaksija pozvana hitna pomoć, spasioci se šokirali kada su saznali o čemu se radi

Jedan od potencijalnih problema ne samo Cruiseovih, već i svih autonomnih automobila su situacije koje se rijetko događaja. Naime, vozila se testiraju u brojnim situacijama te su naučena kako reagirati u različitim situacijama na cesti, no ako dođe do neke nepredviđene situacije, odnosno one za koju nisu trenirani, onda može doći do problema.

Upravo se to dogodilo Cruiseovim robotaksijima prošli tjedan. Nakon velikih pljuskova i snažnog vjetra, slomljena su stabla i popucali su kablovi koji su završili po cestama i pločnicima, nakon čega su vatrogasci blokirali te ceste i ogradili ih s trakom upozorenja. No čini se kako se robotaksiji nikada nisu susreli s takvom situacijom i cestama ograđenim trakama. Njihovi ih radari nisu detektirali ili su ih ignorirali te se taksiji nisu zaustavili pred tim trakama, već su se na kraju u njih upetljali.

Iz Cruisea kažu kako su neki njihovi automobili na kratko ušli u područja sa slomljenim stablima i električnim kabelima, a iako su neka vozila sama uspjela proći kroz to područje, u nekim situacijama reagirala je njihova ekipa koja je uklonila automobile. U robotaksijima nije bilo putnika te u cijeloj situaciji nitko nije ozlijeđen, odnosno njihovi automobili nisu izazvali nikakvu dodatnu štetu.

Slika nije dostupna Pokrenuta istraga zbog prometnih nesreća autonomnih automobila

Inače, Cruise žele proširiti područje na kojem će moći testirati svoja autonomna vozila i koristiti robotaksi servis, no ova situacija pokazuje kako je i dalje potreban veliki oprez te kako vozila mogu imati problema u neočekivanim situacijama s kakvima se rijetko susreću.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti