Ako se jedan član kućanstva zarazi varijantom omikron koronavirusa rizik od zaraze za druge članove toga kućanstva mnogo je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom, pokazalo je novo istraživanje.

Dansko istraživanje potvrdilo je da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice delte i izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom ako se zarazi jedan član kućanstva gotovo su tri do četiri puta veći u slučaju omikrona nego kada je posrijedi delta soj.

Znanstvenici su analizirali podatke o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen. Od toga je u 2225 kućanstava evidentirana infekcija omikronom.

Slika nije dostupna Amerikanci upozoravaju: Kućni testovi za COVID-19 teže detektiraju omikron i češće daju lažno negativan rezultat

Ustanovili su da je u tjednu nakon pojave prve zaraze u kućanstvu ukupno 6397 ostalih članova kućanstava bilo zaraženo.

Uzevši u obzir i ostale čimbenike rizika, znanstvenici su ustanovili da je stopa širenja virusa na potpuno cijepljene osobe bila 2,6 puta veća u kućanstvima u kojima je prevladavao soj omikrona u odnosu na ona u kojima je dominirala delta.

Rezultati su to analize koju su znanstvenici objavili na internetskoj stranici medRxiv, koja još nije prošla stručnu recenziju.

Otkrili su i da je vjerojatnost da se u kućanstvima u kojima je vladala zaraza omikronom osobe cijepljene boosterom zaraze ovim sojem gotovo 3,7 puta veća nego u domaćinstvima u kojima je netko bio zaražen delta varijantom, što ide u prilog činjenici da je omikron puno zarazniji od delta soja.

No kada su proučavali stanje isključivo u kućanstvima u kojima je vladao omikron, ustanovili su da je vjerojatnost zaraze osoba cijepljenih dopunskom ili booster dozom bila 56 posto manja u usporedbi s cijepljenima koji nisu primili dopunsku dozu.

Omikron, ilustracija Dobre vijesti iz Južnoafričke Republike: Ako se zarazite omikronom, imat ćete bolju zaštitu i od delte

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici upozoravaju: Iako su simptomi blaži, omikron je jednako opasan kao i delta

Ustanovili su još nešto: Kada su omikron u kućanstvo donijele osobe cijepljene boosterom postojala je manja vjerojatnost da će taj virus prenijeti ostalim ukućanima, za razliku od necijepljenih osoba ili cijepljenih dvjema dozama, ali ne i boosterom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju