"OpenAI je zao", napisao je pobješnjeli Musk čak dvaput u istom danu na platformi X, a evo i zašto

Elon Musk kritizira OpenAI-jeve zahtjeve za ekskluzivnim financiranjem nakon njihove rekordne runde financiranja od 6,6 milijardi dolara, eskalirajući napetosti s tom tvrtkom od njegova odlaska iz nje 2018. godine.

Branimir Vorša | 03.10.2024. / 11:15

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk ponovno je kritizirao OpenAI, tvrtku za umjetnu inteligenciju čiji je i sam suosnivač. U srijedu je OpenAI najavio rekordnu rundu financiranja od 6,6 milijardi dolara, čime je tvrtka trenutno procijenjena na vrijednost od 157 milijardi dolara, što je čini jednim od najvrjednijih startupova na svijetu. U netom proteklom ciklusu investicija sudjelovali su veliki investitori, uključujući Thrive Capital, Microsoft i Nvidiju. Međutim, Musk nije zadovoljan jednim uvjetom koji je vezan uz financiranje OpenAI-ja, a taj je zabrana podupiranja konkurenata.

Mira Murati Altman kaže da oni “nisu normalna kompanija”: Nastavlja se egzodus visokih dužnosnika iz OpenAI-a

Anonimni izvori rekli su za agenciju Reuters da je OpenAI tražio od ulagača da se suzdrže od financiranja pet konkurenata: Perplexity, Glean, Anthropic, Safe Superintelligence (koji je osnovao Ilya Sutskever) i Muskov vlastiti AI pothvat, xAI, koji je razvio Grok AI. Financial Times je također potvrdio da je OpenAI tražio ekskluzivnost u ovom krugu financiranja.

Elon Musk je reagirao na vijest objavom na platformi X. OpenAI je zao, napisao je dvaput u odgovorima na objave drugih korisnika navedene platforme u srijedu.

Tenzije između Muska i OpenAI-ja rastu od njegova odlaska 2018. godine. U veljači 2020. godine optužio je tvrtku za nedostatak transparentnosti i zanemarivanje sigurnosti. Muskove frustracije kulminirale su u ožujku 2024. godine kada je tužio OpenAI zbog navodnog napuštanja njihove misije za dobrobit čovječanstva, ali je kasnije odustao od tužbe. U kolovozu je uslijedila još jedna tužba, gdje je Musk optužio čelnike OpenAI-ja da su ga "prevarili" tijekom osnivanja.

Sam Altman, CEO OpenAI-a Pod pritiskom investitora misija o razvoju tehnologije koja se razvija za dobrobit čovječanstva pada u drugi plan

Međutim, OpenAI-jev zahtjev za ekskluzivnošću nije posve nečuven u Silicijskoj dolini. Prema ranijem pisanju Wall Street Journala, tvrtke poput Ubera i Lyfta postavile su slične zahtjeve investitorima prije svojih IPO-a 2015. godine. Neki od investitora OpenAI-ja, poput SoftBanka, već su uložili u druge startupe AI-a, unatoč navedenom uvjetu.

Ni Musk, ni OpenAI zasad nisu komentirali situaciju, piše Business Insider.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti