Opsežno istraživanje proučavalo vezu mentalnog zdravlja i korištenja interneta i iznenadilo rezultatima

Istraživači su upozorili da bi tehnološke tvrtke morale pružiti uvid u više podataka, umjesto da ih većinu zadržavaju za sebe.

Hina | 04.12.2023. / 16:00

Mentalno zdravlje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Rezultati istraživanja koja su provedena posljednjih godina pokazali su velik utjecaj stalnog klikanja i 'doomscrolanja' na mentalno zdravlje, a mnoge studije ukazuju na to da upravo društveni mediji i mreže, poput Instagrama i Tiktoka mogu posebno štetiti korisnicima, osobito onima u tinejdžerskoj dobi.

No jedno od najopsežnijih istraživanja o mentalnom zdravlju i korištenju interneta, Oxford Internet Institutea ukazuje na to da zapravo nema čvrstih dokaza koji bi povezali internet s negativnim utjecajem na ljudsku psihu.

Slika nije dostupna Kako zaštititi mentalno zdravlje od uznemirujućih ratnih vijesti i podjela

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Oxford upućuje na to da nema previše istine u informacijama o povezanosti intenzivnog surfanja i lošeg mentalnog zdravlja, odnosno da ne postoji ništa što bi to moglo potvrditi.

Britanska studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical Psychological Science otkrila je da je "povezanost korištenja interneta i psihološke dobrobiti u najgorem slučaju - mala."

Uložili smo golem napor da bismo otkrili što to povezuje tehnologiju i dobrobit pojedinca, no vezu nismo uspjeli pronaći, kazao je Andrew Przybylski, profesor s Oxforda.

Slika nije dostupna Meta na udaru brojnih tužbi zbog svog utjecaja na mentalno zdravlje mladih

Przybylski je pojasnio da su on i kolege znanstvenici vrlo detaljno testirali kolika je mogućnost utjecaja interneta na različite dobi i spolove te su ustanovili da "nema dokaza koji bi poduprli popularne teorije po kojima su određene dobne skupine izloženije riziku".

Znanstvenici s Oxford Internet Institutea proučili su podatke prikupljane gotovo dvadeset godina koji su obuhvatili korisnike interneta u dobi od 15 do 89 godina iz 168 zemalja.

Autori studije proučili su i ranije provedena istraživanja. Otkrili su da su brojne studije koje povezuju internetsku tehnologiju s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje korisnika bile dvosmislene i podložne raznim tumačenjima.

Razmotrili smo i proučili velik broj podataka o dobrobiti pojedinca i korištenju interneta, kako kroz vrijeme tako i kroz demografiju stanovništva, rekao je Matti Vuorre, docent na Sveučilištu Tilburg i znanstveni suradnik na oksfordskom institutu.

Mentalno zdravlje, ilustracija Muče vas negativne misli? Znanstvenici imaju zanimljiv savjet što napraviti s njima

Vuorre i kolege upozorili su da bi tehnološke tvrtke morale pružiti uvid u više podataka, umjesto da ih većinu zadržavaju za sebe, žele li konačno utjecati na to da se "popularne pretpostavke o negativnim psihološkim učincima internetskih tehnologija i platformi" konačno odbace. Priznaju da su rezultati njihove studije nepotpuni samo zato jer istraživačima nije omogućen pristup podacima samih platformi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti