Otkrivena dva nova planeta koja bi mogla biti pogodna za život

Novo istraživanje tima astronoma iz raznih država otkrilo je da oko Tau Ceti, zvijezde koja je slična Suncu, kruže četiri planeta veličine slične Zemljinoj, od kojih bi dva mogla biti pogodna za život.

B.F.M. | 10.08.2017. / 07:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo istraživanje tima astronoma iz raznih država otkrilo je da oko Tau Ceti, zvijezde koja je slična Suncu, kruže četiri planeta veličine slične Zemljinoj, od kojih bi dva mogla biti pogodna za život.

Četiri novootkrivena planeta među najlakšim su planetima koji su ikada pronađeni blizu zvijezde slične Suncu. Dva planeta mogla bi biti pogodna za život jer su dovoljno udaljeni od zvijeze da mogu na površini imati vodu u tekućem obliku. Ovi planeti otkriveni su promatranjem titraja zvijezde Tau Ceti.

Dr. Fabo Feng, istraživač sa Sveučilišta u Hertforshireu koje predvodi istraživanje, rekao je: Jako smo blizu otkriću točnih parametra za pronalaženja planeta poput Zemlje. Naše promatranje slabih titraja prekretnica je u potrazi za planetima pogodnima za život i razumijevanju Zemljine pogodnosti za život.

Zvijezde poput Sunca smatraju se najboljima kada je u pitanju pronalaženje planeta mase sličnoj Zemljinoj. Tau Ceti jako je slična Suncu zbog svoje veličine i sjaja. Ako su druga dva planeta oko ove zvijezde pogodna za život, ona bi mogla biti idealna za kolonizaciju svemira. Međutim, priznaju istraživači, prsten od krhotina oko zvijezde umanjuje pogodnost za život jer su obližnji planeti neprekidno bombardirani asteroidima i kometima.

Projekt koji traje već četiri godine

Isti je tim istraživača prije četiri godine istraživao Tau Ceti, s ciljem razvijanja tehnika analize podataka. Istraživanje je urodilo plodom kada su znanstvenici pronašli način kako da razlikuju signale koje odašilju zvijezde od onih koje odašilju planeti.

Shvatili smo kako možemo signale zvijezda vidjeti pomoću drugačijih valnih duljina, rekao je dr. Tuomi. Od tada smo poboljšali našu tehniku i identificiraili dva signala iz 2013. kao planete. Ipak, kako god gledali na ovu zvijezdu, čini se da oko nje orbitiraju četiri kruta planeta.

Razlikovanje signala "omogućilo je da provjere postojanje dva vanjska planeta potencijalno pogodna za život", objasnio je Tuomi.

Ovo istraživanje bit će objavljeno u Astronomskom znanstvenom časopisu, a trenutačno je dostupno na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti