Ova hrvatska tvrtka nije zatvorila vrata i ugasila računala, već ih dala na korištenje – znanstvenicima

Protiv koronavirusa može se boriti i računalima, pa čak i kad na njima nitko ne radi.

Martina Čizmić | 23.03.2020. / 11:51

Friendly Fire esport arena (Foto: Friendly Fire)

Epidemija koronavirusa zatvorila je većinu trgovina, tvrtki i mjesta javnog okupljanja. Ljudi su se povukli u svoje domove i tek rijetki izlaze na ulicu.

No neke tvrtke nisu samo ugasile računala, zaključale vrata i poslale zaposlenike da rade od kuće već su se aktivno uključile u borbu protiv koronavirusa.

Tvrtka Friendly Fire, koja ima esport igraonice u Hrvatskoj i BiH, odlučila je svoja snažna gamerska računala uključiti u projekt Folding@Home. Radi se o projektu koji iskorištava nekorišteni dio računalnih kapaciteta diljem svijeta kako bi pomogao u analizi i boljem razumijevanju koronavirusa te pronalasku lijeka.

Više od 500 vrhunskih računala, u 4 Esports Arene, tako pomaže znanstvenicima u borbi protiv novog koronavirusa.

Svatko od nas treba napraviti svoj dio posla u sprječavanju pandemije. Netko može ostati doma, netko pomoći starijim susjedima, a mi možemo iskoristiti snagu računala koja su trenutačno nekorištena u svrhu koja će pomoći znanstvenicima u bržem pronalasku lijeka. Naravno, najjednostavnije rješenje bilo bi ugasiti računala, ali sve dok možemo financijski izdržati cijenu električne energije, naša je dužnost pomoći, istaknuo je u razgovoru za Zimo David Kosir iz Friendly Firea.

Iako su zbog koronavirusa morali zatvoriti vrata svojih poslovnica, ne znači i da su prestali s esport aktivnostima.

Zadnjih dana (od doma) radimo na planu online turnira pod pokroviteljstvom Friendly Firea. Želimo napraviti koncept koji će zabaviti naše članove, a u isto vrijeme donijeti neku društvenu korist kao što je održavanje rada računala koja sudjeluju u Folding@Home, promoviranje amaterskog esporta i promoviranje odgovornog ponašanja u vremenu pandemije, dodaje Kosir.

Mnogi će upravo ovo vrijeme kad su zatvoreni u svojim domovima iskoristiti za igranje.

Moj su izbor PUBG i League of Legends kao esports naslovi, dok za opuštanje i kraćenje vremena preporučam Factorio (za sve inženjere i one koji će to postati), Stardew Valley (beskrajno opuštajuća igra) i Witcher 3 (uz kombinaciju sa serijom ne možete promašiti), savjetuje Kosir.

A za sve one roditelje koji su zabrinuti da će njihova djeca sad provoditi previše vremena pred računalima i postati ovisni o videoigrama, Kosir ima dobar savjet.

Moj savjet roditeljima je da to iskoriste za nešto dobro - u ovom slučaju za edukaciju svoje djece i za zajedničku zabavu. Preporučujem roditeljima da odaberu naslove koji će pomoći razvoju djece, koji su primjereni dobi djeteta i najvažnije od svega - da se uključe u igru sa svojom djecom. Vjerujem da će rezultati takvog vremena provedenog u obitelji biti puno bolji od gledanja u televizor. Roditelji, učinite igre svojim saveznicima! poručuje na kraju Kosir.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti