Ovi pauci koriste jezivu taktiku za hvatanje plijena i vrlo je učinkovita

Novo intrigantno istraživanje ističe jedinstven primjer mračne domišljatosti prirode na primjeru pauka koji koriste mužjake krijesnica da bi ulovili više plijena.

Branimir Vorša | 20.08.2024. / 14:25

Pauk koristi krijesnicu kako bi privukao više plijena u svoju mrežu
Pauk koristi krijesnicu kako bi privukao više plijena u svoju mrežu (Foto: Current Biology)

U istočnoj Aziji, pauk vrste Araneus ventricosus pokazao je nevjerojatnu sposobnost manipuliranja svojim plijenom. Ti pauci su primijećeni kako hvataju mužjake krijesnica i nekako ih tjeraju da emitiraju svjetlosne signale koje obično koriste ženke krijesnica da bi privukle partnera.

Ta zlokobna taktika dovodi do toga da više mužjaka krijesnica bude uvučeno u paukovu mrežu, gdje dožive jeziv kraj. Precizan mehanizam kojim pauk tjera mužjake krijesnica da oponašaju ženske signale ostaje nejasan, ali nedavna istraživanja sugeriraju izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

Maskirani pauci rakovi FOTO Na ovoj su slici dva pauka, možete li ih uočiti?

Na temelju opsežnih terenskih promatranja, predlažemo da Araneus ventricosus prakticira varljivu međuvrsnu komunikaciju tako što prvo uhvati mužjake krijesnica u svoju mrežu, a zatim predisponira uhvaćene mužjake krijesnica da emitiraju bioluminiscentne signale koji odstupaju od signala koji privlače ženke krijesnica i umjesto toga oponašaju signale za privlačenje mužjaka krijesnica koje tipično šalju ženke, navodi znanstveni tim predvođen Xinhua Fuom s Poljoprivrednog sveučilišta Huazhong u Kini.

Ishod je da zarobljeni mužjaci krijesnica emitiraju lažne signale koji mame više mužjaka krijesnica u paukovu mrežu, dodaje Fu.

Fu je to neobično ponašanje primijetio tijekom jedne od svojih terenskih ekspedicija, gdje je primijetio da su gotovo sve krijesnice uhvaćene u mrežu mužjaci. Daljnje studije potvrdile su ovaj obrazac, otkrivajući da je vrlo malo ženki uhvaćeno u takvu paukovu zamku. Ta čudna pojava potaknula je kineske znanstvenike na daljnje istraživanje, koje je sad objavljeno u časopisu Current Biology.

Krijesnice obično signaliziraju jedna drugoj tijekom parenja emitiranjem specifičnih uzoraka svjetlosti. Mužjaci koriste dvostruke svjetiljke za višesignalne lance, dok ženke koriste jednu svjetiljku za jednopulsne signale. Međutim, kada su mužjaci krijesnica uhvaćeni u paukovu mrežu, primijećeni su kako bljeskaju signalima jedne svjetiljke, sličnim onima koje koriste ženke.

Robot Easttract Pogledajte robota pauka koji s gotovo nemogućih mjesta odvozi nepropisno parkirane automobile

Terenski eksperimenti koji su uključivali 161 paukovu mrežu otkrili su da paukove mreže koje koriste navedenu jezivu taktiku imaju veću stopu ulova krijesnica, što sugerira da je prisutnost pauka ključna u utjecanju na takvo ponašanje. Osim toga, pauci su pokazali karakterističan napad omatanja i ugriza samo kada je svjetlo uhvaćene krijesnice bilo vidljivo, što dodatno implicira pauka u toj manipulaciji. Ipak, ostaje nejasno je li sam otrov pauka odgovoran za promjenu ponašanja krijesnica, no nešto iz paukovog napada uzrokuje promjenu signala mužjaka krijesnica, zaključili su kineski znanstvenici.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti