Ovi su događaji obilježili godinu na Twitteru

Teroristički napadi u Parizu, policijsko nasilje u SAD-u i legalizacija istospolnih brakova neki su od događaja koji su obilježili ovu godinu na Twitteru

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2015. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i proteklih godina, iz Twittera su objavili video u kojem su nas podsjetili na najveće trendove, odnosno događaje koji su obilježili godinu na ovoj društvenoj mreži, a slične podatke uskoro možemo očekivati i od Zuckerbergove mreže. Twitter je mreža savršen alat za objavu i širenje 'breaking' vijesti te je za mnoge bila najvažniji izvor informacija tijekom nedavnih terorističkih napada na Pariz jer su zahvaljujući Twitteru, odnosno hashtagovima na ovoj mreži na jednom mjestu mogli pratiti razvoj situacije iz minute u minutu, objave najvećih svjetskih medija, ali i osoba koje su se našle na licu mjesta, odnosno komentare korisnika. Upravo su prošlomjesečni teroristički napadi, odnosno napad s početka ove godine na Charlie Hebdo među događajima s najviše komentara na ovoj mreži. 

Osim hashtaga #PrayForParis, ovu su godinu na Twitteru obilježile i oznake #BlackLivesMatter, odnosno komentari na sve učestalije policijsko nasilje prema Afroamerikancima u SAD-u, #MarriageEquality, povodom legalizacije istospolnih brakova u Americi i Irskoj te #RefugeesWelcome, povodom izbjegličke krize i stotina tisuća izbjeglica i migranta koji su krenuli prema Zapadnoj Europi. Ostale popularne objave koje su obilježile 2015. na Twitteru odnose se na 14-godišnjeg Ahmeda Mohammeda koji je uhićen jer je u školu donio sat kojeg je sam napravio (za koji su neki posumnjali kako je riječ o bombi), a poruku podrške na Twitteru i poziv da taj sat donese u Bijelu kuću uputio mu je i Obama, zatim izbori u Argentini, Kanadi, Singapuru, Indiji i Velikoj Britaniji (mi ćemo dodati i naše izbore o kojima se također puno pričalo te se i dalje priča na Twitteru), Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene, svemirska sonda New Horizons, zatim haljina o čijoj su boji milijuni ljudi raspravljali te promjena spola Caitlyn Jenner.

Među objavama s najviše retvitova nalazi se Obamina podrška odluke Vrhovnog suda o legalizaciji gay brakova i posljednja poruka Leonarda Nimoya, popularnog Spocka iz Zvjezdanih staza, dok su, što se tehnologije tiče, najpopularnije teme bili Appleovi gadgeti (iPhone i iPad), glazbena aplikacija SoundCloud, Android te aplikacija za video prijenose putem mobilnih uređaja Periscope. Više o događajima koji su obilježili godinu na Twitteru pogledajte u priloženom videu i na službenoj stranici ove kompanije.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti