Ovo bi se mnogima moglo svidjeti: Instagram će korisnicima dati opciju da onemoguće embedanje njihovih fotografija i videa

Sive zone u korištenju tuđeg sadržaja na drugim webstranicama, barem što se Instagrama tiče, uvođenjem nove opcije za korisnike te društvene mreže trebale bi nestati.

Branimir Vorša | 20.12.2021. / 12:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad netko želi koristiti fotografiju, sliku ili video nekog drugoga na svojem websiteu, obično je potrebno prvo dobiti dozvolu te osobe za korištenje tog sadržaja, ili barem korektno atribuirati izvor tog materijala.

No, zbog činjenice da neke platforme poput Instagrama podržavaju embedanje (embedding) sadržaja, kojom netko zapravo usađuje dio Instagrama umjesto same slike ili videa, tu postoji nekakva siva zona.

Instagram je ipak odlučio da će vlasnicima autorskih prava dati mogućnost izbora žele li da se njihov sadržaj može embedati ili ne. Ta će nova opcija korisnicima Instagrama omogućiti da sprijeće bilo koga da koriste njihov sadržaj na drugim internetskim stranicama.

Instagram, ilustracija Instagram najavljuje bolju zaštitu tinejdžera, stručnjaci skeptični: ''Teško je ne imati dojam da to rade kako bi se popravio vrlo loš imidž u javnosti''

Slika nije dostupna Meta razvila novi AI koji će učinkovitije pronalaziti lažne vijesti i štetan sadržaj na društvenim mrežama

Zahvaljujući naporima Američkog društva medijskih fotografa (American Society of Media Photographers, ASMP) te Nacionalnog udruženja novinskih fotografa (National Press Photographer’s Association, NPPA) ta će opcija na Instagramu biti omogućena svim korisnicima te platforme.

Bili smo u kontaktu s Instagramom više od godinu dana u nastojanju da riješimo taj problem. Zahvalni smo da su uvažili naše zahtjeve da se ta stvar riješi, kaže Alicia Calzada iz NPPA.

Prije ovog rješenja određeni mediji upadali su u nevolje zbog embedanja sadržaja s Instagrama, poput primjerice portala Mashable, koji je završio na sudu zbog embedanja jedne fotografije s Instagrama. Srećom po njih, odluka suda bila je da takav način korištenja nečijeg sadržaja s Instagrama ne predstalvja povredu autorskih prava.

Izvor: Ubergizmo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti