Nova era dijeljenja na društvenim mrežama: Ugrađenim moždanim implantatom tvitao mislima

Kompanija koja proizvodi i ugrađuje neuralna računalna sučelja u mozak tvrdi da je jedan njihov pacijent koji boluje od bolesti živčanog sustava, a koja ga je ostavila nepokretnim, uspio napraviti objavu na društvenim mrežama putem svojih misli.

Branimir Vorša | 27.12.2021. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australac Philip O'Keefe (62) kojem je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skelroza (ALS), odnosno bolest koja izaziva paralizu, sad može komunicirati s drugima koristeći samo svoje misli, i bez aktivnosti mišića u tijelu.

Kompanija koja mu je to omogućila zove se Synchron, a oni tvrde da je njihov spomenuti pacijent napravio objavu na Twitteru koristeći tek izravnu misao.

Slika nije dostupna Musk poručio da je Neuralinkov moždani čip spreman za ljudska testiranja iduće godine: "Teško je imati iznijansirane razgovore s majmunima"

Nema potrebe za tipkanjem i glasovima. Stvorio sam ovaj tvit u mislima, stoji u objavi, koju je O'Keefe napravio kao u obliku odgovora na Twitter profilu Thomasa Oxleya, šefa Synchrona.

 

 

Prvi tvit napravljen izravnom misli napravljen je bežičnim putem iz O'Keefeovog mozga, tvrde iz navedene kompanije.

O'Keefeu je zbog progresivnog ALS-a još 2020. godine usađeno moždano računalno sučelje nazvano Stentrode. Riječ je o implantatu koji je dizajniran tako da omogućuje pacijentima bežičnu kontrolu uređaja putem misli. Usadak je u mozak unesen putem vratne vene, kako bi se izbjeglo izravno bušenje njegove lubanje.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili nov način liječenja ozbiljnih oblika depresije koji bi mogao promijeniti živote milijuna ljudi

Slika nije dostupna Pogledajte kako neuroproteza pretvara moždanu aktivnost u riječi i rečenice te pomaže nijemom i paraliziranom pacijentu da ponovno progovori

Sad samo trebam pomisliti gdje na računalu želim kliknuti pa mogu slati email, obavljati bankovne poslove, kupovati i slati poruke svijetu putem Twittera, misli su O'Keefea, koje citira kompanija Synchron. Prema njegovim mislima, taj čudesan sustav zahtjeva vježbu, poput učenja vožnje biciklom, no jednom kad se nauči, to postaje prirodno, tvrdi O'Keefe.

Unatoč teškoj bolesti, O'Keefe sad može samostalno obalvjati dio aktivnosti i komunicirati sa svijetom, tvrde u Synchronu. Ta kompanija planira daljnji razvoj moždano-računalnog sučelja, a to će napraviti u studiji koja će se provesti na ljudima u 2022. godini.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti