Platforma X počinje s prodajom zauzetih korisničkih imena, s cijenama i do 50 tisuća dolara

Ono o čemu je Musk govorio još prošle godine počelo se provoditi u djelo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2023. / 11:36

Elon Musk (Foto: Afp)

Broj dnevnih korisnika platforme X iznosi nešto manje od 240 milijuna, dok je prema nekim podacima broj zauzetih korisničkih imena između 1,3 i 1,5 milijardi. Krajem prošle godine novi vlasnik te društvene mreže Elon Musk najavio je kako će kompanija započeti s oslobađanjem brojnih zauzetih korisničkih imena jer ih koristi veliki broj trolova i botova.

Elon Musk Drastičan pad: Musk otkrio kolika je trenutna vrijednost platforme X

Tijekom jedne konverzacije prošle godine na Twitteru, kako se tada mreža još zvala, jedan mu je korisnik predložio da kompanija napravi online trgovinu preko koje bi se mogla prodavati korisnička imena. Predložio je da to bude slično kao na eBayu, u stilu aukcija, a osim što bi se tako uklonili brojni botovi, i sama bi kompanija zaradila nešto novca.

Početkom ove godine u medijima se pojavila informacija kako Musk i ekipa iz Twittera zaista razmišljaju o prodaji korisničkih imena kako bi povećali svoje prihode, no nekih službenih informacija o tome nije bilo. Inženjeri u kompaniji tada su smatrali kako neku konkretnu vrijednost za korisnike većinom imaju određena korisnička imena poput onih poznatih osoba i brendova.

Iako službeno još ništa nije objavljeno, Musk je zaista počeo s prodajom korisničkih imena na toj društvenoj mreži, a neka se imena prodaju po ciframa od čak 50 tisuća dolara. Prodaja takvih korisničkih imena trenutačno se vrši preko maila te ekipa iz Muskove kompanije potencijalnim kupcima šalje ponude profila koji bi im mogli biti zanimljivi. U budućnosti bi prodaja trebala ići preko posebne stranice za čiji je razvoj zadužena grupa internih zaposlenika poznata kao @HandleTeam. Na toj stranici moći će se kupiti korisnička imena koja su zauzeta, ali se iz određenih razloga više ne koriste.

Elon Musk Hoće li i druge društvene mreže krenuti ovim putem? Elon Musk počeo s naplatom platforme X

Prodajom nekorištenih imena s Twittera, odnosno platforme X Musk želi spojiti ugodno s korisnim - riješiti se imena koja su okupirali botovi i trolovi te usput nešto zaraditi. S obzirom na to da dio velikih oglašivača i dalje zaobilazi Muska i njegovu društvenu mrežu, kompanija mora pronaći druge načine za povećanje prihoda. Osim premium verzije za koju se naplaćuje mjesečna pretplata, Musk je najavio mogućnost naplate određene pretplate svim korisnicima, što je na nekim tržištima, ali samo za nove korisnike, počeo i provoditi u djelo.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti