Po prvi put dodijeljen Grammy za glazbu u videoigrama

Mnogi mladi igrači navode glazbu kao sastavni dio iskustva, pri čemu je trećina ispitanika izjavila da su potražili glazbu iz igre na internetu, a 29 posto ih je reklo da je često otkrivalo novu glazbu tijekom igranja.

Hina | 06.02.2023. / 08:31

Snimanje glazbe u studiju, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Prvi Grammy za glazbu u videoigrama dodijeljen je u nedjelju čime su uslišeni zahtjevi te industrije da se prizna veliki utjecaj glazbe igara na pop kulturu.

Skladateljica igre "Assassin's Creed" Stephanie Economou osvojila je svoj prvi Grammy na svečanosti u Los Angelesu.

U govoru Economou, koja je skladala glazbu za "Assassin's Creed Valhalla: Dawn Of Ragnarok", pohvalila je one koji su tražili da konačno uvede ta kategorija.

Assasin\'s Creed Unity Popularna igra mogla bi pomoći pomoći u obnovi katedrale Notre Damea

Iza pozornice, rekla je da je pobjeda bila "nevjerojatna".

Nisam polagala velike nade u tu kategoriju jer... općenito sam vrlo zelena u glazbenom prostoru videoigara, i protiv takvih divova i veterana, rekla je.

Za inauguralnu nagradu, drugi nominirani su bili skladatelji koji stoje iza "Aliens: Fireteam Elite", "Call Of Duty: Vanguard", "Marvel's Guardians Of The Galaxy" i "Old World".

Economou je istaknula da je ona jedina žena nominirana u kategoriji, rekavši: Nadam se da je to presedan i nadam se da od sada nadalje neće biti samo jedna žena u kategoriji svake godine.

Prije ove godine videoigre su bile uključene u kategoriju glazbe za vizualne medije, koja je također sadržavala glazbu za film i televiziju.

Nedavna Deloitteova anketa provedena u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Njemačkoj, Brazilu i Japanu pokazala je da su videoigre glavni izvor zabave za generaciju Z.

Mnogi mladi igrači navode glazbu kao sastavni dio iskustva, pri čemu je trećina ispitanika izjavila da su potražili glazbu iz igre na internetu, a 29 posto ih je reklo da je često otkrivalo novu glazbu tijekom igranja.

Mnogi od njih ne mogu odvojiti glazbu od igre, a to je zaista uzbudljiva prilika za svakog skladatelja koji dolazi, rekao je Economou za AFP prije nedjeljne dodjele.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti