Počeo je jedan od najvećih gejming sajmova: ''Nitko nije očekivao da ćemo ovo napraviti. To je zaista ekskluziva''

Počeo je najveći sajam knjiga u Hrvatskoj. Interliber je već prvog dana privukao brojne knjigoljupce.

Valentina Baus | 13.11.2019. / 07:54

Nakon što su pogledali najnovije naslove, mnogi su na Zagrebačkom velesajmu otišli vidjeti što sve nudi svijet videoigara jer je počeo i jedan od najvećih gejming sajmova – Infogamer.

Na Zagrebačkom velesajmu počeo je Infogamer, jedan od najvećih gejming sajmova koji očekuje puno publike, a traje do nedjelje.

Na sajmu se mogu igrati stotine videoigara na različitim uređajima. To je dosta velika ekskluziva jer ljudi mogu isprobati neke stvari koje izlaze tek za šest, sedam, osam mjeseci ili godinu dana. Nitko nikad nije očekivao da ćemo napraviti ovo. Radi se zaista o jednom od najvećih gejming sajmova, ne u Europi, nego u svijetu, kazao je Damir Đurović, direktor sajma Reboot Infogamer.

Hrvatska industrija videoigara, kada govorimo o prihodima i broju zaposlenih, bilježi rast od 50 posto.

Predsjednik Klastera za razvoj igara Hrvatske Andrej Levenski, čija je videoigra ''Scum'' prodana u milijun primjera, rekao je za Dnevnik Nove TV da vidi potencijal za još veći rast ove industrije, no ističe da je najveći problem ostvarivanje konkurentnosti na svjetskoj razini. 

Govorimo o industriji koja je trenutačno teška 135 milijardi dolara. Stvarno se radi o velikim investicijama, a triple A naslovi možda mogu ulagati i do 300 milijuna dolara. Mi smo jako daleko od tako nečega. Da bismo im se približili, mogu nam pomoći razni poticaji koje će mladima pomoći da počnu. Tu je i smanjivanje birokracije, a s druge strane i bolja edukacija koja će omogućiti više kadra za zapošljavanje u gejming industrije, objašnjava.

Levenski se dotaknuo i problema koji je često pokretač rasprave kada je riječ o videoigrama, a to je pitanje nasilja. Znaju biti nasilne, ali igre u pravilu imaju jako dobro razvijen sistem rejtinga, isto kao i filmovi, i na kraju se to svodi na to hoće li roditelji dopustiti djetetu da konzumira određeni sadržaj. Proizvodi imaju jasno naznačeno od koje godine ga se može igrati, naša igrica konkretno je 18+ i kao takva bi se trebala i poštivati. Roditelji bi trebali promatrati što njihova djeca rade, kaže Levenski. Ističe da među igrama ipak najbolje prolaze – pucačine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti