Pokušali ulagati u kriptovalute i ostali prevareni: Policija građane upozorava na krajnji oprez

Ako vas netko žarko nagovara da je sad krajnji trenutk za ulaganje u kriptovalute i nudi vam "platformu" kako da to ostvarite - budite krajnje sumnjičavi i oprezni.

Branimir Vorša | 30.10.2023. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istarska policija je zaprimila prijave građana koji su tijekom ulaganja u kriptovalute postali žrtve prijevara.

Žena (45) iz Pule prijavila je prijevaru u kojoj je izgubila nekoliko stotina eura. Nepoznate osobe su je kontaktirale u vezi njezinih ulaganja u bitcoin 2019. godine i poslale joj lažan email za verifikaciju sa skeniranjem QR koda. Nažalost, otvorila je lažnu bankarsku stranicu, unijela svoju šifru mobilnog bankarstva, i tako je prevarantima omogućila pristup svom računu, umjesto izvršavanja planirane uplate.

Kriptovaluta, ilustracija Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

S druge strane, labinska policija je zaprimila prijavu 32-godišnjakinje koja je prebacila nekoliko stotina eura na bankovni račun tvrtke registrirane u Škotskoj, s ciljem otvaranja trgovačkog računa. Dogovorila se da će joj navedeni iznos biti vraćen ako odluči zatvoriti račun u roku od pet radnih dana. Međutim, kada je to učinila, sredstva joj nisu vraćena, a onaje tad shvatila da je prevarena.

Istarska policija upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve prijevara prilikom ulaganja u kriptovalute. Osim što je samo ulaganje rizično, postoji velika opasnost od prijevare i hakerskih napada. Preporučuje se građanima da budu sumnjičavi, dobro se informiraju i potraže nepristrani financijski savjet prije nego što ulože novac u kriptovalute.

Neki znakovi koji upućuju na moguću prijevaru uključuju uporne brokere koji obećavaju brzu i sigurnu zaradu i pritiskaju neoprezne žrtve da odmah djeluju. Također, na oprez se pozivaju svi oni koji nemaju iskustva u trgovanju kriptovalutama, a nagovara ih se da je to jednostavno. Treba biti vrlo sumnjičav i ako trgovinska platforma nema jasno navedene kontakte ili ako tobožnji brokeri zovu s brojeva izvan Hrvatske, jer to obično znači da ih se neće moći kontaktirati.

Društvene mreže, ilustracija Na društvenim mrežama pronašli primamljive oglase koji su ih skupo koštali

Više informacija o tome kako izbjeći investicijske prijevare možete pronaći u informativnom letku policije. Ako sumnjate u prijevaru ili postanete njezina žrtva, odmah prijavite takav događaj policiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti