Potpuna kontrola nad životima partnerica: Pandemija je potaknula još jedan grozan trend zlostavljanja

Zlostavljači su najčešće muškarci koji kupuju pametne uređaje, održavaju ih, postavljaju šifre i slično te putem njih prate, špijuniranju i zlostavljaju partnerice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2020. / 08:15

Ring kamera (Foto: AFP)

Jedna od brojnih posljedica pandemije i zatvorenosti u četiri zida koja je djelomično obilježila 2020. godinu jest i porast obiteljskog nasilja. Osim fizičkog nasilja, sve je češće i zlostavljanje putem tehnologije i gadgeta koji zlostavljačima omogućuju (potpunu) kontrolu nad partnerima, tj. žrtvama.

Slika nije dostupna "Vrlo uznemirujuće": Amazonova pametna zvona izazvala paniku u brojnim kućanstvima

Prema riječima dr. Leonie Tanzer sa sveučilišta u Londonu, najčešće su muškarci ti koji kupuju pametne uređaje, održavaju ih, postavljaju šifre i slično te putem njih prate, špijuniranju i zlostavljaju partnericeTo im daje potpunu kontrolu - ne samo nad situacijom, već i na administratorskim postavkama samih uređaja.

Prema pričama nekih zlostavljanih žena čija su svjedočanstva objavljena na BBC-u, partneri su često znali pratiti njihovu lokaciju putem njihovih pametnih telefona ili satova. Tek sam tada shvatila koliko sam malo kontrole imala nad svojim životom i životom svoje djece, a koliko je kontrole on imao. Morala sam izaći iz te veze, komentirala je svoju životnu situaciju anonimna ženska osoba koja je neko vrijeme provela u vezi sa zlostavljačem koji je iskoristio pametne uređaje za potpunu kontrolu nad njom.

Osim zlostavljanja, njen ju je partner iskoristio i financijski. Kako su imali jedan račun na Amazonu koji je bio povezan s njenom bankovnom karticom, on je promijenio šifru tako da se više nije mogla prijaviti na račun. Njen je partner trošio novac, a račune je morala plaćati ona. Kada se potužila Amazonu i objasnila situaciju, iz Bezosove kompanije poručili su joj da otkaže tu karticu.

Na BBC-u su objavili i detalje o također anonimnoj ženi koju ju je muž pratio putem pametnog zvona s kamerom (Amazonova Ringa). Svaki put kada se zabilježi nekakav pokret ispred kamere, taj gadget šalje obavijest pa bi tako njen partner znao svaki put kada bi ona napustila kuću. Naglasila je kako nije htjela izvaditi bateriju iz Uređaja kako je muž ne bi optužio da ugrožava sigurnost djece i da je loša majka te kako je ne bi prijavio policiji.

Slika nije dostupna Horor u dječjoj sobi: Hakeri su preuzeli kontrolu nad sigurnosnom kamerom i plašili djecu

Za zlostavljanje i kontrolu na partnerima sve se više koriste i pametni zvučnici, različite aplikacije za praćenje, kao i softver koji može pratiti sve što se na računalu piše. Također, i taj je oblik zlostavljanja porastao tijekom pandemije te nije teško zaključiti kako će zlostavljači i u budućnosti koristiti različite gadgete i pametne uređaje za kontrolu i praćenje svojih partnerica koje toga uopće neće biti svjesne.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti