Povjerenje u Teslina vozila jenjava: Većina Amerikanaca ne želi naprednu tehnologiju u svojim vozilima

Budućnost autonomnih automobila čini se neizvjesnom, budući da nedavni skandali i strahovi javnosti bacaju sumnju na izvedivost postizanja široke autonomije na cestama, pokazala je najnovija anketa provedena u SAD-u.

Branimir Vorša | 07.02.2024. / 15:54

Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva
Teslino vozilo nakon prometne nesreće, arhiva (Foto: Afp)

Nekoć obećavajuća budućnost samovozećih električnih automobila sada se suočava sa skepticizmom usred usporavanja u prijelazu na električna vozila. Prema istraživanju koje je proveo ugledni list Forbes, većina Amerikanaca izražava zabrinutost i nepovjerenje prema tehnologiji autonomnih vozila.

Istraživanje Forbesa provedeno u siječnju ispitivalo je mišljenja 2000 pojedinaca, otkrivajući rašireni strah od Tesline napredne tehnologije. 93 posto ispitanika izrazilo je zabrinutost za sigurnost i strah od mogućih kvarova, 61 posto izjavilo je da ne bi povjerili automobile bez vozača svojim voljenima, dok 51 posto sumnja da bi koristili ili posjedovali autonomno vozilo u roku od narednih pet godina.

Skandali Tesle i Cruisea pridonijeli negativnom stavu javnosti

Teslino nadograđivanje softver za više od dva milijuna vozila u prosincu 2023. godine, pripisano slabom sustavu nadzora vozača, značajno je pridonijelo navdenom nepovjerenju američke javnosti. Ta nadogradnja, potaknuta istragom NHTSA-e koja povezuje Tesline tehnologije automatizacije s gotovo 1000 nesreća, navela je 62 posto sudionika ankete da izgube povjerenje u Tesline tehnologije automatizacije.

Autonomna vožnja (Ilustracija: Getty) Tesla "povlači" gotovo sva svoja vozila prodana u SAD-u zbog jedne važne promjene

Slično tome, skandal tvrrtke Cruise prošle jeseni, koji je uključivao incident s taksijem bez vozača koji je udario pješaka i odvukao ga više metara, dodatno je potaknuo skepticizam američke javnosti. Istraga kalifornijskog Ureda za motorna vozila (DMV) otkrila je da je Cruise uskratio dokaze povezane s incidentom, što je dodatno povećalo zabrinutost oko sigurnosti autonomnih vozila.

Nema potražnje

Podaci američkog NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) koji pokazuju veću stopu nesreća za automobile bez vozača u usporedbi s ljudskim vozačima također pojačavaju navedene sumnje.

Rezultati Forbesova istraživanja odražavaju nedostatak potražnje za tehnologijom bez vozača, sa samo 29 posto vozača koji su spremni dodatno platiti za tu tehnologiju u svojim automobilima. Forbes sugerira da bi taj rastući skepticizam mogao spriječiti rast industrije autonomnih vozila u sljedećih pet godina.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti