Pred uništenjem? Gotovo 20 posto preostalih netaknutih svjetskih šumskih područja nalazi se u koncesiji eksploatacijskih kompanija

Velike i netaknute šumske površine kritično su važne za očuvanje bioraznolikosti i za borbu protiv klimatskih promjena. Prema najnovijoj studiji, na tom polju šumama, a posljedično ni nama, ne piše se dobro.

Branimir Vorša | 16.07.2021. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova studija međunarodnog Društva za zaštitu divljih životinja (WCS) i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) otkriva poraznu činjenicu , a ona glasi da se gotovo 20 posto netaknutih tropskih šuma preklapa s koncesijama eksploatacijskih tvrtki, poput onih koje se bave rudarstvom te eksploatacijom nafte i plina.

Riječ je o području netaknutih tropskih šuma koje ukupno iznosi 975.000 kvadratnih kilometara, što otprilike odgovara veličini Egipta.

Većina tih koncesija pripada rudarskim kompanijama (11,33 posto navedenih područja), dok 7,85 posto od ukupne navedene površine tih tropskih šuma pripada tvrtkama za eksploataciju nafte i plina.

Netaknute svjetske šume važne su za očuvanje bioraznolikosti i za borbu protiv klimatskih promjena. Istovremeno ta područja predstavljaju neka od posljednjih mjesta na Zemlji koja još uvijek imaju obilje vrsta na gotovo prirodnoj razini.

Prema procjenama iz 2013. godine, u svijetu je još tad bilo nešto više od 2,22 bilijuna metara kvadratnih površine tropskih šuma. No tek 20 posto te površine može se smatrati netaknutim, ali ta područja isto tako pohranjuju oko 40 posto ugljika kojeg se može pronaći u svim tropskim šumama svijeta.

Najmanje 35 posto tih netaknutih tropskih šuma dom su za politički i ekonomski marginalizirano domorodačko stanovništvo, koje te šume jedino i štiti.

Unatoč velikoj važnosti tih šumskih površina za bioraznolikost i čovječanstvo, njihova površina se smanjuje alarmantnom stopom. Samo od 2000. do 2013. godine izgubljeno je preko 7 posto tog dragocjenog područja.

Rast eksploatacijske industrije je prepoznat kao najveća ugroza tih šumskih područja, no razina te prijetnje nije bila adekvatno shvaćena sve do ove najnovije studije.

Prema podacima iz ove studije, posebno su ugrožene tri svjetske tropske regije: Južna Amerika, Pacifički dio Azije te središnji dio Afrike. Od navedenih područja, najviše koncesija koje se preklapaju s netaknutim tropskim šumama nalazi se u središnjoj Africi, odnosno točnije 26 posto ukupne površine netaknutih tropskih šuma na tom području. Većina tih koncesija trenutačno se nalazi u fazi istraživanja.

Mnogi od tih eksploatacijskih projekata još se uvijek nalaze u ranim fazama. Dok to može značiti značajnu prijetnju netaknutim šumama u budućnosti, to istovremeno znači i priliku da se zaustavi potencijalna šteta prije nego se ona doista i dogodi, ističe dr. Hedley Grantham, vodeći autor studije.

Autori studije preporučuju eksploatacijskim tvrtkama da u dizajn svojih projekata uključe planove izbjegavanja nanošenja štete, idealno u suradnji s lokalnim vladama. Isto tako, autori studije preporučuju vladama da, ako je moguće, izbjegavaju davanje koncesija unutar netaknutih šumskih područja.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Frontiers in Forrests and Global Change.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti