Prijetnje silovanjima i smrću: Šokantne poruke ženama u gamerskoj industriji!

Ženama koje su kritizirale odnos gamerske industrije prema ženama nepoznate osobe javno su objavile kućne adrese na internetu te su im zaprijetile silovanjima i smrću!

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2014. / 10:41

Prijetnje silovanjima i smrću: Šokantne poruke ženama u gamerskoj industriji!

Jedna prilično bezazlena seksualna afera označila je početak pokreta Gamergate koji je, među inim, rezultirao brojnim prijetnjama ženama u gamerskoj industriji kojima su internetski trolovi prijetili silovanjima i smrću. Sve je počelo kada je u kolovozu ove godine bivši dečko Zoe Quinn javno optužio ovu programerku da je spavala s novinarom stranice Kotaku koji recenzira video igre samo kako bi njena igra dobila bolju ocjenu.

Iako, kako napominju na The Vergu, taj novinar nikada nije napisao recenziju ove igre već ju je samo jednom spomenuo u svojim člancima, to je bilo dovoljno za 'buđenje digitalnih hordi' koje su krenule s napadima i zlostavljanjem Zoe Quinn. Oni su svoje napade na Quinn, kao i kritike gamerskog novinarstva (među inim, ljubitelje video igara razbjesnio je i članak novinarke Leigh Alexander koja je napisala kako je danas 'gamerska kultura' prilično sramotna i nestaje) često na Twitteru objavljivali uz hashtag #Gamergate po kojem je cijeli ovaj pokret dobio ime.

Na The Vergu napominju kako se ekipa koja stoji iza Gamergatea naziva 'čuvarima etičkog novinarstva' čiji je cilj razotkriti korumpirane novinare (čije ocjene video igara navodno često nisu objektivne već subjektivne) i koji tvrde da je seksizam u video igrama zapravo izmišljotina feminističkih tehnoloških novinarki, ali je u biti samo još jedna izlika za zlostavljanje žena putem interneta. Osim Quinn, na udaru Gamergatea nedavno se našla i poznata feministkinja Anita Sarkeesian koja je kritizirala odnos gamera prema ženama koje u video igrama 'ispunjavaju uloge seksualnih igračaka i žrtava muškog nasilja'. Ona je policiji prijavila 'vrlo ozbiljne nasilne i seksualne prijetnje' koje je nepoznata osoba uputila njoj i njenoj obitelji – ta je osoba navela točnu adresu njenog stana i zaprijetila da će joj ubiti roditelje.

Ovog tjedna slične prijetnje dobila je i Brianna Wu koja je zajedno sa suprugom morala napustiti svoj stan i sakriti se od nepoznate osobe koja je, pored prijetnji smrću, na Twitteru javno objavila njenu adresu. Inače, Wu, koja je na čelu odjela razvoja u gamerskoj kompaniji Giant Spacekat, ranije je ismijavala Gamergate pokret te je više puta upozoravala na podređen položaj žena u gamerskoj industriji, odnosno govorila je kako su muškarci 'istrenirani' gledati na žene u gamerskoj industriji samo kao na seksualne objekte i ništa više od toga. Bez obzira na prijetnje, ona je na Twitteru poručila da će i dalje raditi ono što voli i razvijati video igre te da će se i dalje zalagati za sve žene u gamerskoj industriji. 

Screenshot: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti