Pripremite teleskope i dalekozore: Asteroid poznat i kao "ubojica gradova" proletjet će pored Zemlje ovog vikenda

Koliko će blizu proći, možda najbolje govori podatak kako će biti vidljiv čak i dalekozorom i malim, kućnim teleskopima.

Martina Čizmić | 24.03.2023. / 11:28

Asteroid, ilustracija
Asteroid, ilustracija (Foto: Getty Images)

Asteroid promjera između 40 i 90 metara, koji bi, ako udari u Zemlju, mogao izbrisati cijeli grad, proletjet će između Zemlje i Mjeseca u noći s 25. na 26. ožujka.

Poznat pod oznakom 2023 DZ2, ovaj je asteroid otkriven tek prije mjesec dana, a očekuje se da će proći na udaljenosti od 257,803 kilometra od Zemlje brzinom od oko 28 tisuća kilometara na sat.

Iako ovaj asteroid ne predstavlja opasnost za Zemlju, iz NASA-e poručuju kako je rijetkost da se tako veliki asteroid toliko približi našem planetu. Procjenjuju da se takav događaj događa jednom u desetljeću.

Ne postoji nikakva šansa da udari Zemlju, ali njegova blizina nudi sjajnu priliku za promatranje, izjavio je šef planetarne obrane Europske svemirske agencije Richard Moissl.

Koliko će blizu proći, možda najbolje govori podatak kako će biti vidljiv čak i dalekozorom i malim, kućnim teleskopima. Za one kojima vremenske prilike to neće dopustiti astronomi će omogućiti promatranje virtualnim teleskopom.

Inače, zanimljivo je da će taj asteroid ponovno biti u našem susjedstvu 2026. godine. Iako se na početku činilo da bi tad postojala mala šansa da udari u Zemlju, dodatni izračuni pokazali su da se to ipak ne bi trebalo dogoditi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti