Procurile informacije o gotovo 500 milijuna korisnika WhatsAppa, među njima se nalaze i brojevi hrvatskih korisnika

Treba naglasiti kako iz Mete nisu komentirali situaciju, no dio podataka kojih su se dokopali sigurnosni stručnjaci sugerira kako je riječ o pravim brojevima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2022. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na hakerskim forumima prodaju se informacije o gotovo 500 milijuna korisnika WhatsAppa, što je oko četvrtine ukupnog broja korisnika. Konkretno riječ je o telefonskim brojevima, a prema sigurnosnim stručnjacima koji su imali priliku zaviriti u ukradene datoteke, čini se kako ti podaci nisu lažni, već je zaista riječ o pravim brojevima korisnika WhatsAppa.

Pavel Durov "Nemojte upotrebljavati WhatsApp": Osnivač Telegrama upozorava na opasnost korištenja popularne aplikacije

Hakeri na tim bazama podataka žele zaraditi te ih prodaju na forumima pa tako za brojeve američkih korisnika traže 7 tisuća dolara, za korisnike u Velikoj Britaniji traže 2500 dolara itd. U tim bazama nalaze se podaci korisnika iz 84 zemlje, a među inim, nalaze se podaci i hrvatskih korisnika - i to velikog broja. Naime, prema podacima koje možemo vidjeti na Cyber Newsu, hakeri su se dokopali više od 650 tisuća brojeva hrvatskih korisnika ove komunikacijske platforme.

Što se ostalih država tiče, najgore su prošli korisnici u Egiptu te se u bazi podataka nalaze podaci čak 45 milijuna telefonskih brojeva iz te zemlje, zatim 35 milijuna korisnika iz Italije, 32 milijuna iz SAD-a, 29 milijuna iz Saudijske Arabije, 20 milijuna iz Francuske itd.

Iz Tech Radara su kontaktirali Metu i od njih zatražili komentar, no iz Zuckerbergove kompanije za sada šute tako da nije poznato jesu li svi objavljeni podaci, tj. brojevi ispravni ili samo dio njih. U svakom slučaju, korisnicima se preporučuje oprez jer hakeri podatke o korisnicima mogu iskoristiti za phishing napade, slanje spam poruka, marketing ili prijevare.

Uklanjanje podataka iz Metinih baza Čak i ako niste na Facebooku ili WhatsAppu, Meta možda ima podatke o vama. Evo kako ih ukloniti

Kao mjeru predostrožnosti, sigurnosni stručnjaci preporučuju da korisnici u postavkama pod opcijom privatnost namjeste da opcije “zadnje gledano i na mreži”, kao i “slika profila” i “opis” budu vidljivi samo kontaktima, a ne i osobama koje nisu na listi kontakata. Također, kao dodatni sigurnosni element, uvijek je poželjno omogućiti opciju dvostruke autentifikacije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti