Prvi put od izlaska na burzu: Twitter je napokon ostvario profit

Napokon dobre vijesti za Twitter – kompanija je zabilježila rast korisnika, porast prihoda, a prvi put od izlaska na burzu ostvaren je profit.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2018. / 07:53

Twitter (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Od izlaska Twittera na burzu 2013. godine ova kompanija još nije završila niti jedan kvartal u plusu, već su iz kvartala u kvartal i iz godine u godinu samo bilježili gubitke. Broj korisnika sporo je rastao, prihodi o oglašavanja nisu bili zadovoljavajući te se činilo kako je ova društvena mreža, usprkos velikom utjecaju koji ima u svijetu, zapela u slijepoj ulici. Kao jedno od rješenja spominjala se i prodaja kompanije, do koje ipak (još) nije došlo, a u Twitteru su počeli s nekim promjenama poput povećanja broja znakova kako bi privukli što veći broj novih korisnika.

Nakon godina minusa, iz kompanije su napokon objavili kako su prvi put od izlaska na burzu završili jedan kvartal s profitom. U posljednjem tromjesečnom razdoblju prošle godine Twitter je tako ostvario prihode od 732 milijuna dolara, što je povećanje od dva posto, dok je u istom razdoblju ostvaren profit od 91 milijun dolara – tijekom istog razdoblja godinu dana ranije zabilježen je gubitak od skoro 170 milijuna dolara, tako da su ovo odlične vijesti za Twitter. Što se broja korisnika tiče, on je porastao četiri posto i sada iznosi oko 330 milijuna mjesečno, a broj korisnika koji svakodnevno koriste ovu mrežu porastao je za dvanaest posto. Izvršni direktor kompanije Jack Dorsey ove je rezultate komentirao na, naravno, Twitteru te je rekao kako su napravili ono što su najavljivali te da će se njihov fokus i samodisciplina nastaviti poboljšavati i u budućnosti.

Iz Twittera kažu kako je povećanje prihoda i profita odraz fokusa kompanije na svoje najjače oružje – povezivanje oglašivača preko Twittera s ljudima kojima žele prodati svoje proizvode te je upravo zahvaljujući povećanoj prodaji oglasa tijekom posljednjeg kvartala ostvaren profit. Na ovakve odlične poslovne rezultate odmah je reagirala i burza te je cijena dionica porasla na najvišu vrijednost još od ljeta 2015.

Usprkos dobrom kvartalu, puno važnije za kompaniju i njezine investitore jest dugoročno poslovanje, a ako je vjerovati analitičaru Brentu Thilu iz analitičke kompanije Jefferies, Twitter je zaista na putu oporavka, no taj oporavak neće biti jednostavan te su pred kompanijom i dalje brojni izazovi.

Izvor: The Washington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti