Puno pitanja, a malo odgovora: Britanska inačica koronavirusa izuzetno je zarazna, ali, čini se, ne i smrtonosnija

Britanska inačica raširila se tijekom jesenskih mjeseci toliko da je u prosincu nova inačica činila gotovo dvije trećine novih slučajeva bolesti COVID-19 u Londonu.

Martina Čizmić | 21.12.2020. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je objavljeno kako se na jugoistoku Velike Britanije pojavio novi soj koronavirusa, za koji znanstvenici tvrde kako se širi 70 posto brže od dosadašnjeg, on je pronađen i u Italiji.

Talijansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako su se pacijentica i njezin partner vratili u Italiju iz Velike Britanije u posljednjih nekoliko dana i trenutačno se nalaze u izolaciji.

Prema pisanju talijanskih medija, nova inačica koronavirusa, koju trenutačno označavaju kao Covid 2, već je pronađena u Danskoj, Nizozemskoj i Belgiji, zemljama koje su tijekom vikenda prekinule zračni promet s Velikom Britanijom.

Slika nije dostupna Studija potvrdila: Da, koronavirus mutira, ali to ne utječe na njegovo širenje

Slika nije dostupna Nova studija: Otkriveno da mutirani soj koronavirusa, koji je deset puta zarazniji od originala, ima jednu izrazito slabu točku

Isto je u ponedjeljak učinila i Italija, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković objavio kako će Hrvatska obustaviti promet s Velikom Britanijom na 48 sati dok se ne provjere sve informacije i donesu konkretne odluke.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza objasnio je kako, prema trenutačno dostupnim podacima, nova inačica koronavirusa nije smrtonosnija od originalne te bi cjepiva razvijena protiv COVID-19 trebala biti učinkovita i za ovu inačicu.

Britanski mediji ističu kako je još prerano davati bilo kakve prognoze vezane za novu inačicu koronavirusa pronađenu u Britaniji jer je trenutačno puno više pitanja nego odgovora.

Slika nije dostupna Američka studija potvrdila ono što ističu znanstvenici diljem svijeta: Koronavirus je mutirao i postao zarazniji

Slika nije dostupna Virus je već mutirao? Talijanski liječnici otkrili da je srbijanska inačica korone puno agresivnija od talijanske

Svi znanstvenici ističu da virusi stalno mutiraju i da je to u njihovoj prirodi. Sada moraju pažljivo pratiti što se događa s virusom i kako se on ponaša u populaciji.

Zabrinjavajuće je što se jako brzo širi, istiskuje "staru" verziju koronavirusa iz populacije i jer su primijećene mutacije na dijelu virusa koji je odgovoran za inficiranje stanica pacijenta. Iako, prema trenutačnim podacima, nije smrtonosniji od prethodne inačice, mutirani koronavirus brže se širi, što bi moglo dodatno opteretiti i ovako opterećene zdravstvene djelatnike i bolničke kapacitete.

Britanski znanstvenici ističu kako su nove inačice koronavirusa prvi put primijećene u rujnu. Podsjetimo, tada su otkrivene i nove, zaraznije inačice koronavirusa i u drugim državama poput Srbije, ali i Španjolske, a treba istaknuti i da koronavirus koji je u proljeće harao Europom nije isti onaj koji je krenuo iz kineskog Wuhana.

Britanska inačica raširila se tijekom jesenskih mjeseci toliko da je u prosincu nova inačica činila gotovo dvije trećine novih slučajeva bolesti COVID-19 u Londonu.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili: Inačica koronavirusa koja hara svijetom zaraznija je od kineskog originala

Slika nije dostupna Znanstvenici pronašli gotovo 200 mutacija koronavirusa i otkrili kako to može pomoći u razvoju cjepiva

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako je do mutacije došlo. Smatra se da je ili uvezena iz neke druge zemlje ili se razvila u nekom od britanskih pacijenata. Posebno je zanimljivo kako je većinom fokusirana na jugoistoku Velike Britanije, iako se pojedinačni slučajevi mogu pronaći u cijeloj Velikoj Britaniji (ali ne i u Sjevernoj Irskoj).

Iako znanstvenici trenutačno smatraju kako ove mutacije neće utjecati na učinkovitost cjepiva, profesor David Robertson sa Sveučilišta u Glasgowu ipak upozorava kako će virus, tijekom svojih mutacija, "vjerojatno uspjeti stvoriti mutante koji će moći izbjeći cjepivo". To bi moglo cijepljenje protiv COVID-19 staviti u isti rang kao i cjepivo protiv gripe te pretvoriti cijepljenje u godišnji ritual.

 

Izvor: BBC, La Repubblica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti