Radnici i klimatski aktivisti protiv Amazona: Šteti okolišu i vlastitim radnicima

Sindikati diljem najvećih europskih gospodarstva pozvali su radnike u skladištima i vozače da štrajkaju zbog nepravedno malih plaća u Amazonu.

Hina | 26.11.2021. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Klimatski aktivisti i sindikati na 'crni petak' su diljem Europe i svijeta prosvjedovali pred skladištima Amazona, tvrtke u vlasništvu jednog od najbogatijih ljudi na svijetu koja je često kritizirana zbog loših radničkih prava i nedovoljno plaćenih poreza.

Amazon, korporaciju Jeffa Bezosa čije je sjedište Seattleu, klimatski aktivisti kritiziraju zbog, kako tvrde, pretjerane potrošnje koja šteti okolišu.

Slika nije dostupna Tehnološke tvrtke "vladaju": Top 5 najboljih i najvrjednijih globalnih brandova dolazi iz IT sektora

Sindikati pak optužuju tu tvrtku, usmjerenu na e-trgovinu, za preniske plaće, grozne radne uvjete i gušenje radničkog udruživanja.

Amazon je drugi najveći poslodavac u SAD-u nakon Walmarta, s 1,3 milijuna radnika kojima je Bezos u srpnju zahvalio nakon svog puta u svemir „jer su oni to sve platili“.

Tu američku korporaciju početkom godine kritizirao je i američki predsjednik Joe Biden, kazavši kako ona koristi „razne rupe u zakonu kako ne bi platila ni cent federalnog poreza na prihod“, za razliku od srednje klase koja plaća 20 posto, prenosi Reuters.

Opsjednutost potrošnjom

Crni petak utjelovljuje opsjednutost pretjeranom potrošnjom koja nije u skladu s očuvanjem planeta pogodnim za život, priopćila je aktivistička skupina Extinction Rebellion nakon što je blokirala pristup do 13 skladišta Amazona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Amazon i slične tvrtke kapitalizirale su na našoj želji za udobnošću te su potaknule divlju potrošnju nauštrb prirodnog svijeta.

Skupina je blokirala skladišta i u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Extinction Rebellion tvrdi kako Amazon emitira više stakleničkih plinova od država srednje veličine. Ipak, vlasnik tvrtke Bezos početkom mjeseca govorio je na klimatskoj konferenciji COP26 u Glasgowu, kazavši kako je mu je put u svemir promijenio pogled na svijet.

Gledajući na Zemlju odozgo, atmosfera se čini tako tanka, svijet tako konačan i krhak, rekao je Bezos, obećavši potom 2 milijarde dolara za očuvanje prirode.

Forbes je u travnju pisao kako je Bezosovo bogatstvo u pandemiji, u razdoblju od siječnja 2020., naraslo za 86 milijardi dolara.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Počele pripreme za sezonu šopinga: Amazon zapošljava 150 tisuća sezonskih radnika u SAD-u

Štrajkovi diljem svijeta

Amazon, koji je doveo 'crni petak' u Veliku Britaniju 2010., objavio je da „vrlo ozbiljno“ shvaća svoju odgovornost.

To uključuje predanost nultoj emisiji do 2040. – deset godina prije roka određenog Pariškim sporazumom, odlične plaće i doprinose u sigurnom i modernom radnom okruženju i podršku desecima tisuća malih britanskih tvrtki koje prodaju u našoj trgovini.

Znamo da ima još puno toga za učiniti, dodaje se u priopćenju.

Sindikati diljem najvećih europskih gospodarstva pozvali su radnike u skladištima i vozače da štrajkaju zbog nepravedno malih plaća u Amazonu.

U Njemačkoj, najvećem tržištu te korporacije nakon SAD-a, sindikat Verdi objavio je da je 2500 radnika Amazona započelo štrajk u Rheinbergu, Koblenzu i Grabenu.

CGT, jedan od najvećih francuskih sindikata, također je pozvao radnike Amazona na štrajk, a oni se, između ostalog, odvijaju i u Italiji, Indiji, Kambodži, SAD-u i Turskoj.

Slika nije dostupna Tajna uspjeha Amazona leži u “bezosizmu”, naprednom sustavu nadzora koji iz radnika izvlači maksimum i rad iznad mogućnosti

Koalicija „Make Amazon Pay“ (Natjerajte Amazon da plaća) koja okuplja sindikate u SAD-u, Europi i Aziji, priopćila je kako traži da „Amazon pravedno plati svoje radnike i poštuje njihovo pravo pridruživanja sindikatima, isplati pravedan iznos poreza i obveže se na ekološku održivost“.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti