Raste potražnja za pametnim telefonima s fleksibilnim ekranima

Na rast tržišta utjecali su uspon Huaweija, ulazak novih kompanija na tržište poput Googlea i OnePlusa te općenita poboljšanja samih uređaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2023. / 09:00

Samsung Galaxy Z Flip 5 - 13 (Foto: Zimo)

Potražnja za fleksibilnim pametnim telefonima konstantno raste. Kako je na tržištu dostupan sve veći broj uređaja koji su sve kvalitetniji, a njihova cijena je pristupačnija u odnosu na prve modele, tako raste i prodaja. Ne treba očekivati da će u nekoj bližoj budućnosti uređaji sa savitljivim ekranima zauzeti neki veći udio na tržištu, no stvari bi se mogle promijeniti ako jednom Apple predstavi savitljivi iPhone ili ako Samsung predstavi cjenovno povoljniji fleksibilni Galaxy, o čemu je bilo glasina.

George Zhao, Honor Honor predstavio Magic V2, ali i iznenadio "konceptom telefona budućnosti"

A upravo na krilima prodaje posljednje generacije Samsungovih telefona, povećala se i isporuka fleksibilnih mobilnih uređaja u trećem ovogodišnjem kvartalu. Prema podacima Display Supply Chain Consultantsa (DSCC), taj je udio porastao za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno za čak 215 posto u odnosu na raniji kvartal. Tijekom ta tri mjeseca isporučeno je oko 7 milijuna fleksibilnih telefona, od čega je Samsung zauzeo više od 70 posto tržišta. Iako je riječ o visokom udjelu, on je u biti manji kada se usporedi s trećim kvartalom 2022. godine, a razlog je povećana konkurencija, odnosno veći broj dostupnih modela drugih mobilnih kompanija. Najveća potražnja bila je, očekivano, za modelom Galaxy S Flip 5 koji je zauzeo 45 posto tržišta, dok je model Fold 5 zauzeo 24 posto tržišta.

Drugo i treće mjesto na ovom tržištu zauzele su kineske kompanije - Huawei s 9 posto i Honor koji je zauzeo osam posto.

Pixel 7a, PIxel Fold i PIxel Tablet Google predstavio prvi preklopni telefon, tablet i novitete oko alata baziranih na AI

Prema DSCC-u, situacija bi se mogla značajno promijeniti tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala. Udio Samsunga mogao bi pasti na oko 40 posto, dok bi Honor i Huawei mogli uhvatiti po dvadesetak posto tržišta. Što se cijele godine tiče, prema očekivanjima analitičara broj isporuka trebao bi doseći 15,8 milijuna, što je povećanje od skoro četvrtine u odnosu na prošlu 2022. Ross Young, izvršni direktor DSCC-a kao pozitivne stvari koje su utjecale na rast tržišta izdvojio je uspon Huaweija, ulazak novih kompanija na tržište poput Googlea i OnePlusa te općenita poboljšanja samih uređaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti