RECENZIJA Galaxy S10e – moćan smartphone kompaktnih dimenzija

Ako tražite kompaktni smartphone sa snažnim hardverom i odličnim kamerama, ozbiljno razmislite o Galaxyju S10e.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2019. / 08:16

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Samsung je ove godine predstavio tri modela iz serije Galaxy S10, a iako su najviše pažnje privukli modeli S10 i S10+, za mnoge bi najzanimljiviji model mogao biti S10e, moćan smartphone koji nudi manje-više sve što i ostali modeli iz ove serije, samo u kompaktnijem kućištu. Najmanja desetka pažnju privlači izgledom i mogućnostima, a zahvaljujući manjim dimenzijama zauzima manje mjesta u džepu te ga je lakše koristiti jednom rukom u odnosu na veće telefone.

Sve pohvale za ekran

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Osim ekrana od ruba do ruba, jedan od trendova koje je s novim modelima iz serije S10 prihvatio Samsung jest rupica u zaslonu te se u njoj nalazi kamera za snimanje selfija i na modelu S10e. Riječ je o manje nametljivom rješenju u odnosu na npr. notch i nekako je prirodno integrirana u ekran te vjerujemo da nikome neće predstavljati problem u svakodnevnom radu. Korisnici sami mogu odrediti koje se aplikacije prikazuju na cijelom zaslonu, a koje se automatski prilagođavaju ekranu, odnosno tako birate hoće li aplikacija prelaziti i preko rupice na zaslonu ili neće prekriti taj dio.

Telefon je dostupan u nekoliko zanimljivih boja koje u Samsungu nazivaju biserno bijela, dijamantno crna, dijamantno zelena i intenzivno žuta. U gornjem dijelu stražnjeg dijela kućišta nalaze se dvije horizontalno postavljene kamere, pored kojih se nalazi bljeskalica, dok se ispod nalazi Samsungov logo. U gornjem dijelu telefona smještena je ladica za SIM i microSD karticu, lijevo su smještene tipke za pojačavanje i stišavanje te tipka za glasovni asistent Bixby.

S donje strane nalazi se, što će mnogi pohvaliti, 3,5 mm izlaz za slušalice i USB-C priključak za punjenje te zvučnik, dok se s desne strane pri vrhu nalazi blago utisnuta tipka koja, osim za paljenje i buđenje samog uređaja, skriva i čitač otisaka prstiju. Osim otiskom prsta, S10e može se otključati i prepoznavanjem lica te obje ove opcije rade prilično dobro i brzo te nismo imali problema s otključavanjem.

Za ekran imamo samo riječi pohvale – riječ je o AMOLED ekranu dijagonale 5,8 inča rezolucije 1080 x 2280 piksela s odličnim prikazom boja, a kako smo to navikli od Samsunga, dolazi s opcijom always-on, odnosno na zaključanom ekranu konstantno su prikazani sat i razne obavijesti (korisnici sami odabiru obavijesti koje će se prikazivati) tako da ga nije potrebno "buditi" kako bi vidjeli koliko je sati, je li netko zvao, poslao poruke i slično.

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Među brojnim opcijama treba izdvojiti spomenut ćemo tzv. noćni način, odnosno prikaz tame pozadine, koja, među inim, štedi bateriju te rubni zaslon koji se lako može "pozvati" povlačenjem prsta uz rub ekrana. Rubni zaslon može se personalizirati i na njega se mogu smjestiti prečaci za aplikacije, zaslon vremenske prognoze, podsjetnik itd. te olakšava korištenje najčešće korištenih aplikacija.

Moćna zvijer

Najmanji Galaxy S10 koristi isti čipset kao i ostali modeli iz ove serije te riječ o top-hardveru koji nikoga neće razočarati s performansama. Tijekom korištenja nismo imali apsolutno nikakvih problema s aplikacijama, prebacivanjem aplikacija niti s videoigrama te npr. PUBG vrti bez zastajkivanja na najjačim postavkama. Iako su danas dostupni pametni telefoni namijenjeni primarno za gaming, ljubitelji videoigara sigurno neće biti razočarani mogućnostima ovog telefona (jedina otegotna okolnost u ovom slučaju mogla bi biti veličina ekrana).

Odličnom iskustvu igranja, kao i gledanja videozapisa na njegovom odličnom ekranu pridonosi i zvučna kulisa te za stereo zvučnike ovog modela desetke imamo samo pohvale.

Pokreće ga Samsungov čipset Exynos 9820, a dolazi u verzijama sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka te 8/256 GB, dok je onima koji žele više prostora na raspolaganju utor za microSD kartice koji podržava kartice kapaciteta do 512 GB. Treba napomenuti kako Dual SIM model ima ladicu u kojoj se mogu postaviti ili dvije SIM kartice ili jedna SIM i jedna microSD kartica, dakle nema ladicu u kojoj je utor za memorijske kartice odvojen od utora za SIM karticu.

Samsung Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Galaxy S10e dolazi s baterijom kapaciteta 3100 mAh koja podržava brzo, bežično i reverzibilno punjenje te, ako postoji neka zamjerka na ovaj uređaj, to je upravo njegova baterija od koje smo ipak malo više očekivali. Naravno, uvijek postoje trikovi s kojima se njeno trajanje može produžiti (gašenje always-on ekrana, korištenje noćnog moda i slično), no oni zahtjevniji korisnici koji provode jako puno vremena na telefonu vjerojatno će ga trebati nadopuniti kako bi baterija izdržala cijeli (radni) dan.

Kvalitetna optika i umjetna inteligencija

Kamera (tj. kamere) još je jedan od razloga zbog kojih bi ovo mogao biti zanimljiv uređaj za sve koji traže moćan kompaktni telefon te je sigurno jedan od najjačih aduta ovog uređaja. Riječ je o istim kamerama koje se nalaze i na modelima S10 i S10+ (samo što na stražnjoj strani nema i treće, telefoto kamere) te dvije kamere svoj posao obavljaju odlično i snimaju slike odlične kvalitete. Isto možemo reći i za prednju 10 MP kameru za selfije.

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Fotografije snimljene s Galaxy S10e (Foto: ZIMO)

Rezolucija glavne kamere iznosi 12 MP te ima dvostruki otvor blende (f/1.5 i f/2.4), dok rezolucija ultraširoke kamere iznosi 16 MP, uz otvor blende od f/2.2, a treba spomenuti i da se prilikom snimanja videozapisa može prebacivati s obične na širokokutnu kameru.

Kako to i možemo očekivati od telefona ove kategorije, za što kvalitetnije fotografije brine se umjetna inteligencija koja prepoznaje objekte koji se snimaju i automatski namješta postavke pa su slike često prenaglašene, što se mnogima sviđa jer izgledaju atraktivnije, no ova se opcija uvijek može isključiti.
Unutar aplikacije za fotografiranje korisnicima su na raspolaganju brojne opcije – od AR emotikona i naljepnica, profesionalnog načina fotografiranja u kojem se manualno može upravljati brojnim postavkama do fokusa uživo s nekoliko načina zamućenja pozadine. Čak i nakon snimanja fotografija moguće je mijenjati pozadinske efekte, odnosno količinu zamućenja, kao i načine zamućenja – (klasično zamućenje, vrtlog, zumiranje i isticanje objekta na način da je pozadina crno-bijela).

Najbolji kompaktni Android

Ako ste u potrazi za top-modelom manjih dimenzija – pri čemu još jednom napominjemo da manje dimenzije kućišta ne znači i mali ekran, i ako preferirate Android, o Galaxyju S10e svakako trebate razmisliti te je vjerojatno riječ o najboljem kompaktnom Androidu na tržištu.

Za većinu njegovih mogućnosti – od izgleda preko kvalitete ekrana i kamera te snage hardvera imamo samo superlative, a jedina mala zamjerka odnosi se na bateriju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti