Revizija otkrila: Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama, a neke su odluke čak i štetne

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštivanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

Hina | 08.07.2020. / 14:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook Inc. ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocijenila je neovisna revizija koju je angažirala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.

Revizorski nalaz mogao bi biti dodatni pritisak na tvrtku koja je već suočena s bojkotom oko 900 oglašivača, a među njima su i veliki brendovi poput Coca-Cole, zbog optužbi boraca za građanska prava da tvrtka promiče govor mržnje.

Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju tvrtku da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pritom očuva slobodu govora, piše američki dnevnik pozivajući se na izvješće.

Slika nije dostupna Teške kritike Zuckerberga: Moćniji je i od Velikog Vođe, a kada bi Facebook bio država, bio bi Sjeverna Koreja

Facebook je angažirao Lauru Murphy, bivšu direktoricu Saveza američkih građanskih sloboda da provede reviziju politike građanskih prava u 2018 godini. Time je internetski div odgovorio na brojne kritike u području zaštite osobnih podataka, poticanja nasilja, nedovoljne transparentnosti u političkom oglašavanju.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je revizija "temeljita analiza koja pokazuje kako možemo ojačati i poboljšati građanska prava na svakoj razini naše tvrtke - no to je tek početak putovanja, a ne kraj".

Slika nije dostupna Širi se globalni pokret protiv Facebooka: Kompanije su udarile Zuckerberga tamo gdje najviše boli

Sve je jasnije da je pred nama dug put, rekao je.

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštivanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

U usporedbi sa svojim konkurentima Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, posebice u svibnju kada je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavio bez komentara, za razliku od Twittera koji je tu objavio okvalificirao kao poticanje na nasilje.

Slika nije dostupna Zuckerberg razočarao aktiviste: Facebook još uvijek nije spreman suočiti se s govorom mržnje na svojoj platformi i preuzeti odgovornost za svoje korisnike

Organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za promicanje prava obojenih ljudi (NAACP), više od sat vremena razgovarali su videovezom s osnivačem Facebooka Markom Zuckerberg i glavnom direktoricom Sheryl Sandberg u utorak te su nakon sastanka rekli da ne vide "u tvrtki spremnost na akciju".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti