Rijetki aztečki ritualni predmeti prvi put izloženi u Meksiku

Muzejska izložba koja prikazuje aztečke predmete za ritualne obrede iskopane ispod središta Ciudad de Mexica otvorena je u petak u prvoj izložbi koja nudi novi uvid u prethispansku umjetnost i vjerske prakse.

Hina | 30.09.2023. / 11:27

Aztečki kip (Foto: Afp)

Artefakti, svi izrađeni od drva, uključuju fino izrezbarene maske, isklesana žezla za koja se vjeruje da su ih držali drevni bogovi i oružje koje je bilo zakopano sa žrtvovanim životinjama odjevenim u božanstva i ratnike, i muškarce i žene.

Većina izloženih predmeta iskopana je iz ruševina najsvetijeg hrama Azteka, koje se sada nalazi u blizini muzeja. Mnogi su pronađeni u zapečaćenim kamenim kutijama, zakopanim prije više od pet stoljeća.

Izgradnja željeznice Maya Train Veliko otkriće meksičkih arheologa: Tijekom gradnje željeznice pronašli su drevnu grobnicu

Ovo su vrlo krhki predmeti, vrlo osjetljivi, rekla je kustosica izložbe Maria Barajas, stojeći pored niza malih izrezbarenih maski.

(Mnogi) od njih prikazuju ratnike koji su poginuli u borbi, rekla je. Vidite da su im oči poluotvorene, čak su i usta otvorena, rekla je.

Tragovi izvorne boje još uvijek se mogu vidjeti na nekim artefaktima, uključujući komad izrezbaren od kopalne smole koji sadrži drvene ukrase obojene u plavo i prikazuju mitskog pomagača aztečkog boga kiše Tlaloca.

S jedne strane drži zmijsko žezlo koje evocira prasak munje, a s druge maleni vrč za vodu.

Kada su htjeli izazvati kišu, (oni) su žezlom razbili posude i voda je potekla, rekla je kustosica izložbe Adriana Sanroman, koja je također voditeljica restauracije za iskapanja Templo Mayor koja su u tijeku.

Uz najnovije dodatke, izložba također sadrži dobro poznata aztečka drvena remek-djela posuđena iz drugih muzeja, uključujući izvrsno izrezbareni bubanj i skulpturu u prirodnoj veličini koja prikazuje boga pulquea, omiljenog alkoholnog pića Azteka.

Iako su Azteci bili poznati kao žestoki ratnici prije nego što su 1521. pali pred španjolskim osvajačima i njihovim domaćim saveznicima, preživio je samo jedan originalni aztečki mač.

Ruševine majanske civilizacije Meksički arheolozi nabasali na pravu poslasticu koju je džungla skrivala više od tisuću godina

Mač, koji je također izložen na izložbi, ravna je drvena palica s utorom u koji je bio zabijen komad vulkanskog stakla oštar poput žileta.

Naglašavajući krhkost artefakata, ravnateljica muzeja Patricia Ledesma rekla je da nova izložba pruža uvid u drevni svijet u kojem se drvo rutinski pretvaralo u visoku umjetnost.

Ovo nam omogućuje da počnemo shvaćati samu veličinu svih čudesnih stvari koje su prethispanske ruke mogle učiniti s ovim materijalom, rekla je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti