Rimac izlazi na burzu 2022. godine nakon što obavi veliku kupovinu?

Posao s kupovinom Bugattija navodno je već dobio zeleno svjetlo nadzornih odbora VW Grupe i Porschea, ali je zapelo na sindikatu.

Martina Čizmić | 16.06.2021. / 16:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O bilo kakvom izlasku Rimac Automobila na burzu, već se neko vrijeme šuška, no konkretnih informacija baš i nije bilo. Barem do sad.

Naime, njemački magazin Manager Magazin, pozivajući se na osobe koje su dobro upoznate sa cijelom situacijom, objavio je kako Rimac namjerava svoju tvrtku ponuditi na otvorenom tržištu i to kroz IPO (inicijalnu javnu ponudu).

Prema tim informacijama, Rimac želi povećati tržišnu vrijednost kompanije na čak pet milijardi eura. Za vjerovati je kako IPO vjerojatno neće biti u Hrvatskoj, već na nekoj od većih svjetskih burzi.

No, prije nego što krene u IPO, Rimac navodno mora riješiti još jedan posao koji se već dulje spominje - kupovinu proizvođača luksuznih automobila Bugattija.

Oliver Blume, CEO Porschea, i Mate Rimac, osnivač i CEO Rimac Automobila (Foto: Rimac Automobili) Šef Porschea ponovno pobudio pozornost: "Bugatti i Rimac su dobar tehnološki par"

Slika nije dostupna Vijest koja je odjeknula poput bombe: Rimac Automobili preuzimaju Bugatti? "Ne možemo komentirati spekulacije"

O tom smo poslu već pisali, no iz Rimac Automobila nije bilo nikakvih komentara. I u Volkswagenu, koji je trenutno vlasnik Buggatija, su bili veoma oprezni s bilo kakvim informacijama o prodaji Bugattija Rimcu.

Naime, prema glasinama koje već dulje kruže, Porsche bi preuzeo Bugatti, a onda većinu dionica dao Rimcu i zauzvrat dobio vlasnički udio u Rimac Automobilima. I Manager Magazin spominje sličan dogovor, prema kojem bi Rimac Automobili dobili 55 posto Bugattija, a Porsche 45 posto.

Kolika bi bila vrijednost tog posla, teško je uopće procijeniti. U VW ne kriju da bi posao s Bugattijem, koji je nekad bio cijenjen brand luksuznih vozila, ali je posljednjih godina počeo blijediti, voljeli završiti ove godine. Njemački AutomobilWoche objavio je kako je prodaja odgođena barem do kraja srpnja zbog problema s francuskim predstavnikom zaposlenika. Naime, nadzorni odbori VW Gropu i Porschea posao su odobrili, ali je zapelo na predstavniku zaposlenika. Procjenjuje se da bi posao mogao biti dovršen ujesen, što bi Rimcu dalo dovoljno vremena da pripremi IPO za 2022. godinu.

U Manager Magazinu su potencijalni prelazak Bugattija u okrilje Rimac Automobila nazvali "ponovnim rođenjem legende". S Bugattijem u svojim redovima, Rimcu će održavanje IPO-a biti puno lakše. Pogotovo u svjetlu hvalospjeva i uspjeha koje je požnjela nedavno predstavljena Nevera (bivši C_Two).

Slika nije dostupna Rimac predstavio Neveru! Hiperautomobil do 300 km/h ubrzava za manje od 10 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 412 km/h

A da će izlazak Rimac Automobila na burzu biti prava poslastica govori i činjenica da su informaciju o tome prenijeli svjetski mediji. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti