Robot kao Mata Hari: Egipatske vlasti uhitile robotsku umjetnicu zbog špijunaže

Egipatskim carinicima bilo je čudno što robotska umjetnica ima modem te, umjesto očiju kamere pa su mislili da bi se mogla koristiti za špijunažu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2021. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dvije godine skupina stručnjaka za robotiku i umjetnost, programera i psihologa napravila je robotsku umjetnicu Ai-Da. Ovaj projekt težak više milijuna funti konstantno se nadograđuje s napretkom umjetne inteligencije, dok se robotski radovi izlažu na izložbama.

Humanoidna robotica Sophia (Foto: AFP) Prva robotska recenzija: Dvije Sophije o robotima u serijama i filmovima

Kako je za medije rekao Aidan Meller, vlasnik galerije i voditelj projekta razvoja Ai-Da, robotsku umjetnicu napravili su kako bi upozorili na opasnost od iskorištavanja tehnološkog razvoja, odnosno potencijalnog negativnog smjera u kojem bi se mogli razviti tehnologija i umjetna inteligencija. Mellerova ideja je da ona potakne javnost i stručnjake na rasprave i dublja razmišljanja o tehnologiji, AI i njihovom utjecaju na svijet. Naravno, Ai-Da je magnet za medije, gostovala je i na TEDx-u, a njeni se radovi izlažu u galerijama i na posebnim izložbama.

Meller je tako dogovorio izlaganje njenih radova ovaj tjedan u Egiptu u sklopu izložbe “Forever is Now” na kojoj će izlagati neki od vodećih egipatskih i međunarodnih umjetnika. Svoju skulpturu pokazat će i ova robotska umjetnica, no put do izložbe za nju i Mellera bio je prilično stresan. Vjerovali ili ne, ona je u Egiptu zadržana, odnosno kako su neki mediji prenijeli - uhićena pod optužbama za špijunažu.

Naime, kako je riječ o robotu, jasno je da je sastavljena od različitih komponenata, čipova i slično, a carinicima je bilo sumnjivo što ima modem te, na mjestu očiju - kamere. Zbog toga su posumnjali u špijunažu te su robot i Meller zadržani pod nadzorom dok se situacija ne riješi. Mogu joj isključiti modem, ali ne mogu joj izdubiti oči, komentirao je Meller situaciju u kojoj se našao za The Guardian naglasivši kako su njene oči, odnosno kamere, ključne za njene radove i dodao: Izgledala bi čudno bez njih.

Slika nije dostupna Razgovor s najpoznatijim robotom: Sophia je otkrila kako umjetna inteligencija pomaže u borbi protiv koronavirusa

Srećom, na kraju nije bilo potrebe za vađenje očiju, tj. kamera jer je reagirala britanska ambasada koja je riješila problem pa je robotska umjetnica mogla izaći iz pritvora i na kraju će ipak izlagati na egipatskoj izložbi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti