Britanski Rolls-Royce objavio je u ponedjeljak da je uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji zračnog prometa.

Testiranje na tlu, pomoću preinačenog motora AE 2100-A, koristilo je zeleni vodik proizveden pomoću vjetra i energije valova, objavila je britanska tvrtka.

Rolls-Royce Spectre Luksuz na kotačima: Rolls-Royce predstavio svoj prvi električni automobil

Rolls i njegov partner u testiranju easyJet pokušavaju dokazati da vodik može biti sigurno i učinkovito gorivo za civilne zrakoplove.

Već planiraju drugi skup testova, a dugoročno žele provesti i testiranja u zraku.

Vodik je jedna od tehnologija koje bi mogle omogućiti zrakoplovnoj industriji da do 2050. bude ugljično neutralna.

Airbus radi s francusko-američkim proizvođačem motora CFM International na testiranju tehnologije primjene vodika kao pogonskog goriva za zrakoplove.

Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) Rolls-Royce planira do 2024. krenuti s gradnjom svojih mini modularnih nuklearnih reaktora

U veljači je objavio da planira postaviti posebno prilagođenu verziju motora sadašnje generacije u blizini stražnjeg dijela superjumbo testnog zrakoplova A380.

No Europskoj uniji je 2021. poručio da će se većina zrakoplova oslanjati na tradicionalne motore najmanje do 2050. godine.

Prelazak na motore na vodik zahtijevao bi potpuno novi dizajn zrakoplova i infrastrukture na zračnim lukama.

Eric Schulz, glavni direktor SHZ Consultinga, rekao je u srpnju da su promjene dizajna toliko velike da će trebati više od jedne generacije zrakoplova da bi se to postiglo.

Slika nije dostupna Poletio brzinom 623 km/h: Rolls-Royce tvrdi da je njihov električni zrakoplov najbrži zrakoplov svoje vrste na svijetu

Druge tehnologije koje podržavaju tvrtke poput Rolls-Roycea uključuju električne motore, koji bi u početku bili primjereni za kratke letove te održivo zrakoplovno gorivo.

Motori koji se već koriste mogu koristiti mješavinu održivog i konvencionalnog goriva, ali ga se za sada jako malo proizvodi.

Moglo bi ga se proizvoditi kombinirajući ugljik uhvaćen iz zraka sa zelenim vodikom, ali taj proces zahtijeva puno energije i još nije lako dostupan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju