Rusi predstavili svoje konačno rješenje za ubojite ukrajinske dronove - superbrzog presretača

Ukrajinska vojska pokazala je itekako ubojitu učinkovitost u korištenju malih i agilnih dronova protiv ruskih snaga na okupiranim područjima, no Rusi su sada predstavili svoje viđenje rješenja za taj problem.

Branimir Vorša | 03.07.2024. / 15:47

Vogan-9SP
Vogan-9SP (Foto: TASS)

Rusija je predstavila novi presretač protiv dronova dizajniran za borbu protiv ukrajinskih bespilotnih letjelica koje prijete njezinim vojnicima i opremi. Vogan-9SP, koji je razvila nova tvrtka Red Line, predstavljen je na nedavnoj konferenciji u St. Petersburgu koja je bila usmjerena na otkrivanje bespilotnih letjelica i protumjere, izvijestila je ruska agencija TASS.

Vogan-9SP gađa neprijateljske bespilotne letjelice otkrivene radarom i označene laserom. Lansiran iz zemaljskog lansera pod kutom od 45 stupnjeva, ubrzava do oko 200 kilometara na sat, zahvaćajući cilj poluautonomno. Sustav za navođenje može uključivati ​​mogućnosti optičkog zaključavanja, što mu omogućuje praćenje i uključivanje bez kontinuiranog laserskog označavanja. Ta hibridna metoda predstavlja novi pristup u tehnologiji protumjera za dronove.

Vojnik s dronom, ilustracija Rusi predstavili novu vrstu drona koji planiraju uvesti na sve linije bojišta u Ukrajini

Operater i dalje ostaje u igri

Vogan-9SP zadržava značajku 'čovjeka u petlji', s video signalom koji se prenosi operateru na zemlji, koji je također odgovoran za detoniranje eksplozivne bojne glave. Taj sustav dvostrukog navođenja, kombinirajući ručne i poluautonomne opcije, povećava njegovu svestranost u različitim borbenim scenarijima.

Status Vogana-9SP kao originalnog hardverskog razvoja ili vaporwarea ostaje neizvjestan,upozorava portal The War Zone. Međutim, sustav je u skladu s rastućom potražnjom za uređajima protiv dronova u ruskoj vojsci. Glasnogovornik Red Linea naglasio je misiju Vogana-9SP. "Njegov cilj je precizno presretanje 'kamikaza' dronova koji lete u Ukrajini s neprijateljskim namjerama", rekao je. Također je spomenuo da se sustav trenutno testira, s nadograđenom verzijom kvadrokoptera koja bi trebala doseći brzine preko 240 km/h.

Dron Dronovima se previše približili zrakoplovima u Splitu i Dubrovniku: Prestanite! Ugrožavate ljude i zrakoplove!

Poticaj za razvoj presretača dronova

Porast jeftinijih dronova za nadzor, ciljanje i napade diljem svijeta pokreće razvoj ovakvih presretača dronova. Iako je Rusija ranije zanemarivala to područje, trenutni sukob istaknuo je potrebu za učinkovitim protumjerama. Videozapisi prikazuju male dronove koji djeluju kao kamikaze presretači, a obje su strane integrirale tu taktiku u svoje strategije ratovanja dronovima.

Postojeći sustavi protuzračne obrane, uključujući SHORADS (sustavi protuzračne obrane koji se lansiraju s ramena i drugi sustavi protuzračne obrane kratkog dometa), korišteni su protiv manjih bespilotnih letjelica, ali su prikladniji za vrhunske prijetnje poput zrakoplova s ​​posadom i većih bespilotnih letjelica. Ti sustavi su također skupi i ograničeni u ponudi, naglašavajući potrebu za učinkovitijim rješenjima protiv dronova.

Roj južnokorejskih vojnih dronova Britanski vojni stručnjaci tvrde: Moderne vojske trebaju specijalizirano bespilotno ratno zrakoplovstvo

Ruski sustavi za elektroničko ratovanje ranije su uspješno ometali ukrajinske bespilotne letjelice, posebno ranjivije tipove FPV dronova. Ti ometači, u rasponu od opreme montirane na vozila do ručnih pušaka protiv bespilotnih letjelica, pokazali su se učinkovitima, ali ne uklanjaju potrebu i za kinetičkim protumjerama.

Vogan-9SP, nakon što uđe u uporabu, mogao bi pružiti ključni sloj obrane u ruskom arsenalu protiv dronova, sposoban održati proširenu pokrivenost ranjivih područja ili mobilnih jedinica. Ta sposobnost lutanja čini ga vrijednim sredstvom u borbi protiv stalne prijetnje ukrajinskih dronova, piše The War Zone.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti