Rusija se nada da će sa svojim partnerima, ako se klinička ispitivanja pokažu uspješna, ove godine proizvesti oko 200 milijuna doza cjepiva protiv novog koronavirusa.

Prva faza ispitivanja već je završena, a druga bi trebala biti završena oko 3. kolovoza, kazao je Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog fonda kojim se financira pronalazak ruskog cjepiva.

Slika nije dostupna Rusija planira masovnu proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 već ove godine

Slika nije dostupna Rusija odobrila novi antivirusni lijek za liječenje COVID-19

Po njegovim riječima, treća i završna faza ispitivanja trebala bi se odvijati na ruskom teritoriju ali i u više drugih zemalja, posebice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj te Africi.

Nakon toga bismo krenuli u masovnu proizvodnju, rekao je Dmitrijev.

Očekuje se da bi cjepivo moglo dobiti zeleno svjetlo u rujnu.

Kada cjepivo dobije certifikat, do kraja godine će se u Rusiji i partnerskim zemljama proizvesti ukupno 200 milijuna doza cjepiva, od čega u Rusiji 30 milijuna doza, kazao je Dmitrijev.

Do ove najave dolazi nakon što su prošlog tjedna Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada optužile ruske tajne službe da stoje iza hakerskih napada kojima se pokušava preuzeti rezultate ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa.

Haker, ilustracija Britanci optužuju: Ruski hakeri pokušavaju ukrasti istraživanja o cjepivu za COVID-19

Kremlj je takve optužbe odmah odbacio.

Rusija je četvrta najpogođenija zemlja u svijetu pandemijom virusa SARS-CoV-2, nakon SAD-a, Brazila i Indije. Broj oboljelih dosegao je 777.486, a umrlo je 12.427 ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju