Galerija

Nakon što je prvi pokušaj bušenja kamena i uzimanja uzorka završio bez samog uzorka u cijevi, u NASA-i su se odlučili preseliti rover Perseverance na drugu lokaciju na Marsu i pokušati ponovno.

Prema prvim podacima koji su stigli na Zemlju, Perseverance je ovog puta uspio izbušiti kamen na Marsu i uzeti uzorak u cijev za uzorkovanje. Fotografije su pokazivale uzorak u cijevi, što je izazvalo oduševljenje NASA-inog tima. No, oduševljenje je kratko trajalo.

Uzorak u cijevi za uzorkovanje u roveru Perseverance (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Naime, sljedeća fotografija, nastala nakon pomicanja kamere, pokazala je cijev za uzorkovanje koja je, naizgled, prazna. U NASA-i smatraju kako imaju uzorak, a da je zbog promjene kuta kamere i osvjetljenja, izgledalo kao da uzorka nema. Također, ne isključuju ni mogućnost da je uzorak, skliznuo dublje u cijev.

Prvi set fotografija pokazivao je kraj uzorka kamena u cijevi za uzorkovanje. Nakon što su fotografije napravljene, rover je započeo proceduru koja podrazumijeva lagane vibracije svrdla kako bi se očistio ulaz u cijev od bilo kakvog preostalog materijala. Taj postupak može potaknuti uzorak da sklizne dublje u cijev. Nakon što je rover završio ovaj postupak, ponovio je fotografije i na njima se ne vidi uzorak, ali ni unutrašnjost cijevi, ističu iz NASA-e uvjereni da je uzorak u cijevi, ali da se ne vidi.

Cijev za uzorkovanje bez uzorka (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Kako se ne bi prerano poveselili, napravit će dodatne provjere i fotografije, ne bi li tako dobili točne podatke o tome jesu li uspjeli prikupiti uzorak i je li on sad na sigurnom. Fotografije bi do Zemlje trebale stići tijekom subote, 4. rujna.

Ako ni te fotografije ne pokažu uzorak u cijevi, ekipa iz NASA-e ima još nekoliko "aseva u rukavu". Među ostalim, mogu napraviti provjeru zapremnine cijevi, koja bi trebala pokazati sadrži li ona nešto ili ne.

Podsjetimo, Perseverance za uzimanje uzoraka koristi poseban sustav koji se sastoji od bušilice sa šupljim svrdlom koja se nalazi na kraju 2 metra dugačke robotske ruke. Uzorci koje uzima tek su nešto deblji od obične olovke.