Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš: Je li NASA-in rover Perseverance uspio prikupiti uzorak kamenja na Marsu?

Kako se ne bi prerano poveselili, napravit će dodatne provjere i fotografije, ne bi li tako dobili točne podatke o tome jesu li uspjeli prikupiti uzorak i je li on sad na sigurnom.

Martina Čizmić | 03.09.2021. / 14:31

Nakon što je prvi pokušaj bušenja kamena i uzimanja uzorka završio bez samog uzorka u cijevi, u NASA-i su se odlučili preseliti rover Perseverance na drugu lokaciju na Marsu i pokušati ponovno.

Slika nije dostupna NASA-in rover pokušao uzeti uzorak tla na Marsu, ali ostao je praznih ruku - cijev je bila prazna

Prema prvim podacima koji su stigli na Zemlju, Perseverance je ovog puta uspio izbušiti kamen na Marsu i uzeti uzorak u cijev za uzorkovanje. Fotografije su pokazivale uzorak u cijevi, što je izazvalo oduševljenje NASA-inog tima. No, oduševljenje je kratko trajalo.

Naime, sljedeća fotografija, nastala nakon pomicanja kamere, pokazala je cijev za uzorkovanje koja je, naizgled, prazna. U NASA-i smatraju kako imaju uzorak, a da je zbog promjene kuta kamere i osvjetljenja, izgledalo kao da uzorka nema. Također, ne isključuju ni mogućnost da je uzorak, skliznuo dublje u cijev.

Prvi set fotografija pokazivao je kraj uzorka kamena u cijevi za uzorkovanje. Nakon što su fotografije napravljene, rover je započeo proceduru koja podrazumijeva lagane vibracije svrdla kako bi se očistio ulaz u cijev od bilo kakvog preostalog materijala. Taj postupak može potaknuti uzorak da sklizne dublje u cijev. Nakon što je rover završio ovaj postupak, ponovio je fotografije i na njima se ne vidi uzorak, ali ni unutrašnjost cijevi, ističu iz NASA-e uvjereni da je uzorak u cijevi, ali da se ne vidi.

Kako se ne bi prerano poveselili, napravit će dodatne provjere i fotografije, ne bi li tako dobili točne podatke o tome jesu li uspjeli prikupiti uzorak i je li on sad na sigurnom. Fotografije bi do Zemlje trebale stići tijekom subote, 4. rujna.

Ako ni te fotografije ne pokažu uzorak u cijevi, ekipa iz NASA-e ima još nekoliko "aseva u rukavu". Među ostalim, mogu napraviti provjeru zapremnine cijevi, koja bi trebala pokazati sadrži li ona nešto ili ne.

Slika nije dostupna Nova era planetologije: Pereseverance kreće u prikupljanje uzoraka površine Marsa i potragu za izvanzemaljskim životom

Slika nije dostupna Rover Perseverance se osamostalio: Zahvaljujući naprednom sustavu sam planira put i vozi po Marsu

Podsjetimo, Perseverance za uzimanje uzoraka koristi poseban sustav koji se sastoji od bušilice sa šupljim svrdlom koja se nalazi na kraju 2 metra dugačke robotske ruke. Uzorci koje uzima tek su nešto deblji od obične olovke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti