Šef Nvidije smatra kako bi opća AI mogla biti dostupna kroz 5 godina, no to ovisi o definiciji takve tehnologije

Odgovor na pitanje kada će opća AI biti svima dostupna, ovisi i o ciljevima koji su definirani.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2024. / 10:26

Jensen Huang (Foto: Afp)

Od računala koja će moći razmišljati poput ljudi, odnosno od opće umjetne inteligencije možda smo udaljeni samo pet godina. Tako barem smatra Jensen Huang, izvršni direktor Nvidije, kompanije čiji se hardver koristi pri razvoju i testiranju umjetne inteligencije i koja je na krilima velike potražnje za njihovim proizvodima premašila tržišnu vrijednost od čak 2 bilijuna dolara.

Jensen Huang “To je čudo umjetne inteligencije”: CEO Nvidije ima važnu poruku za sve mlade

On je nedavno gostovao na ekonomskom forumu sveučilišta Stanford te je odgovarao na pitanja posjetitelja, a jedno od tih pitanja odnosilo se i kada možemo očekivati stvaranje računala koje će moći razmišljati poput nas.

Odgovor na to pitanje, objasnio je Huang, ipak nije baš jednostavan i ovisi o cilju koji je definiran. Ako je taj cilj mogućnost umjetne inteligencije da položi različite testove koje ljudi trebaju polagati, onda će takva opća umjetna inteligencija biti dostupna jako brzo. Ako date AI svaki test koji možete zamisliti, napravite takav popis testova i stavite ih ispred računalne industrije, vjerujem da ćemo u sljedećih pet godina dobro riješiti svaki od njih, objasnio je Huang na što je mislio kada je rekao da je opća umjetna inteligencija blizu.

AI već sada može položiti određene ispite, poput pravnih, no i dalje ima problema s npr. specijaliziranim ispitima na medicini poput gastroenterologije. Za pet godina, ti problemi bi trebali biti riješeni.

No dok će umjetna inteligencija tada moći položiti specijalizirane testove, pitanje je znači li to zaista da je AI postigla opću umjetnu inteligenciju. Naime, Huang kaže kako se znanstvenici i dalje ne mogu složiti kako bi opisali način na koji radi ljudski mozak. Upravo zato što nema takvog konsenzusa, odnosno konkretnog cilja koji bi trebalo ispuniti, postizanje opće AI za inženjere bit će jako teško, jer inženjerima treba jasan i definiran cilj koji moraju ispuniti.

Huang i Liu Nvidia i Foxconn najavili gradnju AI tvornica

Osim o općoj umjetnoj inteligenciji, Huang se dotakao i tvornica čipova. Komentirao je nedavne izjave Sam Altmana kako su za daljnji razvoj i ekspanziju umjetne inteligencije potrebne nove tvornice. Iako se šef Nvidije s tim slaže, naglasio je kako će i čipovi s vremenom postati učinkovitiji, dok će algoritam i procesorska snaga biti još napredniji, što će utjecati na ograničavanje potražnje za čipovima.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti