Prijedlog direktive o zaštiti autorskih prava koji je prihvaćen u Europskom parlamentu u rujnu 2018. izazvao je brojne polemike i negodovanja ne samo u EU-u već i diljem svijeta.

Na stranu onih koji misle da je taj prijedlog loše rješenje stala je i direktorica YouTubea Susan Wojcicki, koja je u pismu kreativcima koji objavljuju na YouTubeu pozvala na borbu protiv spornog članka 13.

Nabrojala je sve što je tijekom 2018. godine YouTube postigao, među ostalima i 13 kanala YouTube Originals.

Sve je to moguće zbog kreativne ekonomije koju pokrećete upravo vi, napisala je Wojcicki i nastavila: Ali ta je rastuća kreativna ekonomija ugrožena jer je Europski Parlament izglasao članak 13., kojim štiti autorska prava, ali koji bi dramatično mogao promijeniti internet kakav poznajete danas.

Članak 13., u ovom obliku, prijeti milijunima ljudi, od kreativaca poput vas do svakodnevnih korisnika, i njihovoj mogućnosti da učitavaju sadržaj na platforme kao što je YouTube. I prijeti blokadi korisnika u EU-u od sadržaja koji je već objavljen na kanalima kreatora diljem svijeta. To uključuje nevjerojatnu edukativnu videoteku YouTubea, upozorila je Wojcicki.

Nastavila je da trenutačno izglasana legislativa predstavlja "prijetnju i širenju stavova diljem svijeta, ali njihovu načinu života".

Ako bude implementiran u ovom obliku, članak 13. prijeti tisućama radnih mjesta, europskim kreativcima, tvrtkama, umjetnicima i svima koje zapošljavaju, upozorava Wojcicki.

Ističe kako bi direktiva prislilila platforme poput YouTubea da objave samo sadržaj malog broja velikih kompanija, jer bi u protivnom platforma bila direktno odgovorna za sadržaj.

Shvaćamo važnost prava na pravednu kompenzaciju nositelja autorskih prava, zbog čega smo osmislili Content ID i naša platforma isplaćuje naknadu vlasnicima sadržaja. No posljedice članka 13. ugrožavaju taj ekosustav, istaknula je Wojcicki te dodala kako je sad krajnje vrijeme da se progovori o tom pitanju.

Pozvala je sve da se informiraju o prijedlogu direktive i tome kako bi ona mogla utjecati na njihov sadržaj te "poduzmu nešto odmah".

Recite svijetu kroz svoje kanale na društvenim mrežama i svoj kanal na YouTubeu zašto je kreativna ekonomija toliko važna i kako će ova direktiva utjecati na vas, poručila je na kraju Wojcicki.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju