Sljedeća generacija dlanovnih konzola imat će jedan veliki novitet

EU želi smanjiti e-otpad zbog čega su doneseni zakoni koji će utjecati na buduće modele različitih uređaja, uključujući i konzole poput Switcha i Steam Decka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2023. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se jedno vrijeme činilo kako su, zbog mobilnih telefona i tableta, odbrojani dani za dlanovne konzole te da gameri više neće kupovati posebne uređaje kada u igrama na malim ekranima mogu uživati na uređajima koje već posjeduju, pokazalo se kako je potražnja za takvim gamerskim konzolama manjih dimenzija i dalje velika. Led je probio Nintendo sa svojim Switchem koji se, osim na TV ekranima, može igrati i na malom ekranu same konzole, a nakon toga na tržištu se pojavio Steam Deck i drugi slični uređaji.

Baterija Nova pravila za baterije u EU: Evo kad ćete moći sami zamijeniti bateriju u svojim uređajima

Svi budući modeli takvih konzola imat će jedan veliki novitet koji će korisnici svakako cijeniti. Riječ je o izmjenjivim baterijama tako da će sljedeće generacije Switcha, Steam Decka i drugih dlanovnih konzola imati baterije koje će korisnici moći sami izvaditi i zamijeniti s rezervnim baterijama. Razlog za tu odluku ne leži u nagloj promjeni razmišljanja tehnoloških kompanija, već u - zakonu.

Naime, prema novoj regulativi Europske unije, korisnici će baterije u svojim malim gamerskim uređajima moći sami zamjenjivati, što u EU video kao korak prema održivosti i smanjenju baterijskog otpada. Također, kompanije će morati korisnicima pružiti informacije o baterijima putem tzv. baterijske putovnice koja će sadržavati podatke o ugljičnom otisku baterija, njegovim komponentama i sadržaju koji se može reciklirati.

Osim za konzole, odredbe ovog zakona odnose se i na druge uređaje i vozila, uključujući i električne bicikle i romobile. Baterije su ključne u procesu dekarbonizacije, naglasila je španjolska ministrica ekološke tranzicije Teresa Ribera, objasnivši kako istrošene baterije i dalje sadrže brojne važne resurse koji bi se trebali ponovno iskoristiti.

Baterija električnog automobila, ilustracija EU bi se mogao naći u podređenoj situaciji u proizvodnji baterija

Iako je riječ o zakonu koji će se primjenjivati samo na države Europske unije, za pretpostaviti je kako tehnološke kompanije neće razvijati posebne modele svojih uređaja za EU, a posebne za druga tržišta tako da bi odmah mogle dizajnirati konzole u kojima će sami korisnici jednostavno moći zamijeniti baterije na svojim gamerskim uređajima. Zbog jednog sličnog zakona s kojim EU želi smanjiti količinu e-otpada, kompanije će na svojim uređajima morati koristiti USB-C utore, što znači da bi se i sljedeća generacija Appleovih telefona trebala povezivati s tim, a ne s Lightning kabelom.

Izvor: CNet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti