Od danas nebo je dostižno za 14 entuzijastičnih građana svih dobnih skupina koji su se okupili u mjestu Črešnjevo u Varaždinskoj županiji kako bi započeli edukaciju i postali piloti dronova.

Organizatori petodnevne edukacije u sklopu „Drone Pilot Academy“ su Fakultet organizacije i informatike (FOI), Varaždinska županija i Javna ustanova „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ ustanova za obrazovanje odraslih.

Interes za edukaciju bio je izuzetno velik, veći od raspoloživih kapaciteta što pokazuje ispravnost naše inicijative. Veseli nas da polaznici dolaze iz cijele Hrvatske, kao i to da su među njima srednjoškolci, studenti, ali i zaposlenici iz privrede, što je dokaz da djelujemo u integraciji s industrijom kako bismo pružili cjeloživotno obrazovanje. Ovaj je projekt vrlo važan za FOI jer na njemu surađujemo s partnerima iz lokalne i regionalne samouprave te iz industrije. Cilj je pružiti edukaciju upravljanja s dronovima, koji se integrirao u sve djelatnosti, istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Predstavljanje Drone Pilot Academyja na FOI-ju - 2 Pokrenuta prva akademija za pilote dronova namijenjena učenicima i studentima: "Približite nebo i priključite se novoj generaciji pilota"

Varaždinska županija je „Drone Pilot Academy“ poduprla s 350.000 kuna. Zamjenica župana Silvija Zagorec je danas načelniku Općine Beretinec Nikoli Žganecu uručila Ugovor o financijskoj potpori Općini za izgradnju građevine za školovanje i upravljanje bespilotnim letjelicama, kao i za druge edukacije.

Iznimno smo ponosni što imamo priliku vidjeti prvih 14 polaznika koji pohađaju edukaciju s ciljem stjecanja znanja, kompetencija i vještina za sigurno i kvalitetno upravljanije dronovima. Županija kao partner u ovom projektu osigurava infrastrukturu potrebnu za kvalitetno održavanje edukacija. Cjeloživotno obrazovanje i kvalitetna ponuda obrazovnih sadržaja ključni su za uspješan lokalni razvoj, a Varaždinska županija nameće se kao vodeća u tehnološkim inovacijama u obrazovanju, navela je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Projekt pokazuje sposobnost obrazovnog sustava da se može nositi s globalnim procesima, a kroz suradnju s visokim školstvom, bit će unikatan na razini Hrvatske, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Općina Beretinec izdvojit će 100.000 kuna, čime će u građevinu biti uloženo ukupno 450.000 kuna. Načelnik Žganec zahvalio je partnerima što su prepoznali lokaciju u Črešnjevu i Općinu kao kvalitetnog partnera.

Opravdat ćemo očekivanja i bit ćemo na raspolaganju za sve što je potrebno, rekao je.

Kako odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama pridržavajući se zakonskih regulativa Europske unije i Republike Hrvatske, ali i koristiti dronove u različitim područjima naučit će ukupno 14 polaznika iz svih dijelova Hrvatske.

Na edukaciji imamo polaznike iz Varaždina, Čakovca, Krapine, Samobora, Rijeke i Osijeka koji su već danas osjetili kako je upravljati dronom kroz simulaciju leta, a u srijedu i četvrtak letjet će na dron poligonu. U petak će pak pristupiti ispitu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izaći na ispit i steći uvjete da sigurno i odgovorno koriste svoje dronove, rekao je doc. dr. sc. Boris Tomaš, docent na FOI-ju i jedan od pokretača edukacije.

Projekt podupiru Elektrostrojarska škola Varaždin, Orqa d.o.o., Looma, Limitless Design, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, AVITEH Audio Video Tehnologije d.o.o. i Euroherc d.d.

Zbog velikog interesa, Drone Pilot Academy započinje s upisom druge generacije pilota dronova. Edukacija, u trajanju od 5 dana namijenjena je svim zainteresiranim građanima starijim od 16 godina koji žele naučiti odgovorno i sigurno upravljati bespilotnim letjelicama. Druga generacija s radom kreće već u rujnu i to tijekom 2 vikenda – 18. i 19. te 25. i 26. rujna dok će završni ispit polaznici imati 2. listopada 2021. godine. Zainteresirani polaznici sve informacije mogu pronaći na web stranci 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju