Snapchat omogućuje roditeljima da sami odluče hoće li njihova djeca koristiti AI chatbot ili ne

Iz Snapa su istaknuli kako My AI ima ugrađena ograničenja od zlouporabe, a ovo je samo dodatan sloj zaštite.

Martina Čizmić | 12.01.2024. / 13:10

Snapchat, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kad je Snap u travnju 2023. godine lansirao svoj chatbot pogonjen umjetnom inteligencijom, My AI, naišao je na brojna negodovanja. Prije svega roditelja koji nisu bili spremni dopustiti svojoj djeci da koriste takvu tehnologiju bez njihovog nadzora.

Iako je od tad prošlo gotovo godinu dana, u Snapu su ipak odlučili poslušati brojne prigovore i roditeljima omogućiti da blokiraju interakciju svoje djece s chatbotom.

Snapchat Snapchatov AI chatbot sada je dostupan svim korisnicima te društvene mreže

Kako su pojasnili u službenom blogu, roditelji će o pristupu My AI moći odlučiti kroz Snapchatov alat za roditeljski nadzor, Family Center. Ako odluče ukinuti pristup, djeca će i dalje moći poslati poruku My AI-u, ali će povratno dobiti dogovor da je on onemogućen za njihov profil. 

Iz Snapchata su istaknuli kako My AI već uključuje zaštitu od neprikladnih ili štetnih odgovora, privremena ograničenja upotrebe ako korisnici Snapchata opetovano zlouporabe uslugu i svijest o dobi korisnika s kojim komunicira.

Osim toga, roditelji će u Family Centeru moći vidjeti kakve su postavke sigurnosti i privatnosti na profilima njihove djece, ali i s kim njihovo dijete dijeli svoje objave, tko ga kontaktirati te dijeli li dijete svoju lokaciju s prijateljima.

Snapchat Izvršni direktor Snapa obrušio se na konkurenciju i poručio: "Društvene mreže su mrtve"

Podsjetimo, dd pokretanja Family Cenera, Snapchat je uveo brojne sigurnosne mjere koje bi trebale tu aplikaciju učiniti sigurnijom za djecu i mlade. Među njima se ističe "susta opomena" za račune koji promoviraju sadržaj neprikladan za tinejdžere.

Zanimljivo, Snap je posljednje ažuriranje postavki proveo uoči svjedočenja njegovog direktora Evana Spiegela pred pododborom Senata upravo na temu sigurnosti mladih na društvenim medijima. Inače, uz Spiegela, pred pododborom bi se trebali naći i vodeći ljudi Mete, TikToka, platforme X i Discorda. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti